Салата от праз със сос от сирене
Продукти
1 1/2 кг изчистен праз, 50 г мазнина, 3 лъжици вода, сок от един лимон, 2 триъгълничета топено сметаново сирене, 25 г картофено нишесте, 1/8 л прясно мляко, сол, черен пипер, индийско орехче.
Приготвяне
Нарязваме изчистения и измит праз (само бялата и светло зелена част) на парчета с дължина около 5 см. Загряваме мазнината в тенджера, слагаме праза, посоляваме, добавяме черен пипер и изпържваме леко при непрекъснато бъркане. След това наливаме водата и задушаваме на слаб огън до омекване. Изваждаме праза от тенджерата наръсваме го с лимоновия сок и го оставяме малко да изстине. Междувременно слагаме сиренето в тенджерата и го разбъркваме, прибавяме картофеното нишесте което предварително е размито в студеното мляко и оставяме да заври, след това подправяме с черен пипер и индийско орехче, посоляваме на вкус, снемаме от огъня и поливаме с горещия сос охладения праз. Поднася ме веднага към свински котлети, кюфтета, пилешки шницели.
Салата от праз с пилешко месо и моркови
Продукти
400 г пилешки гърди, 20 г мазнина, сол, смлян черен пипер, 500 г праз, 200 г моркови, 1 голяма ябълка, 250 г майонеза, 1 лъжица пикантна горчица, 1/2 кофичка кисело мляко.
Приготвяне
Задушаваме пилешките гърди в мазнината от двете страни. Поръсваме ги със сол и черен пипер и ги оставяме да изстинат. Почистваме основно праза, измива ме го, отрязваме зелените краища (използваме ги за супа), измиваме още един път и нарязваме бялата част на тънки колелца. Светлозелената част нарязваме също на тънки кръгчета и сваряваме в кипяща леко подсолена вода за около 3 минути. След това отливаме водата, заливаме праза със студена вода и го оставяме да се отцеди. Обелената и почистена от сърцевината ябълка нарязваме на резенчета. Нарязваме пилешките гърди на малки парченца и ги смесваме със суровия и сварения праз, нарязаната ябълка и настърганите моркови. Разбъркваме майонезата с горчицата, черния пипер и киселото мляко. Заливаме салтата, разбъркваме и слагаме в хладилника да отлежи за половин час.
Коментари
Публикуване на коментар