Пропускане към основното съдържание

Сезона на къпината

българска кухня
Къпината е едно от най старите лекарствени растения. Поради високото калиево и ниското натриево съдържание къпиновия плод е добро отводняващо, хранително и лечебно средство.

                                                    Консервиране

Компот от къпини
Приготвя се от едри, силно обагрени плодове. Къпините се почистват, измиват се и се насипват в буркани, като леко се стръскват. Заливат се с горещ (85-90 градуса) сироп с концентрация 60% (на 1 литър вода се прибавя 1,5 кг захар). С полученото количество сироп се заливат 7-8 буркана, пълни с плод.
Бурканите се затварят и се стерилизират 8-10 минути. Охлаждат се със студена вода.

Конфитюр от къпини

700 грама почистени и измити къпини си посипват с 1 кг захар, заливат се с чаена чаша вода и се варят. Към краят на варенето се прибавя 3-4 грама пектин (смесен с 6-8 г захар и разтворен във вода), а след това 1 чаена лъжичка винена киселина. При варенето плодовете не се бъркат, а се обира само пяната. Свареният конфитюр се насипва в бурканите, докато е още горещ.

Сладко от къпини

Избират се едри, здрави, силно обагрени и със силен аромат къпини, почистват се, измиват се внимателно и се оставят да се отцедят. Приготвя се сироп от 1 кг захар и 1 чаша вода. Сиропът се вари, докато се разтвори всичката захар, и след като се охлади в него се поставят 800 грама очистени къпини. Къпините се оставят да престоят 1 час, след което сладкото се вари до необходимата гъстотата, без да се бърка. Пяната се обира непрекъснато с решетеста лъжица.
Около 3-4 минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя 1 1/2 чаена лъжичка винена киселина. Готовото сладко се оставя да изстине, след това се разлива в буркани.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни