Къпината е едно от най старите лекарствени растения. Поради високото калиево и ниското натриево съдържание къпиновия плод е добро отводняващо, хранително и лечебно средство.
Консервиране
Компот от къпини
Приготвя се от едри, силно обагрени плодове. Къпините се почистват, измиват се и се насипват в буркани, като леко се стръскват. Заливат се с горещ (85-90 градуса) сироп с концентрация 60% (на 1 литър вода се прибавя 1,5 кг захар). С полученото количество сироп се заливат 7-8 буркана, пълни с плод.
Бурканите се затварят и се стерилизират 8-10 минути. Охлаждат се със студена вода.
Конфитюр от къпини
700 грама почистени и измити къпини си посипват с 1 кг захар, заливат се с чаена чаша вода и се варят. Към краят на варенето се прибавя 3-4 грама пектин (смесен с 6-8 г захар и разтворен във вода), а след това 1 чаена лъжичка винена киселина. При варенето плодовете не се бъркат, а се обира само пяната. Свареният конфитюр се насипва в бурканите, докато е още горещ.
Сладко от къпини
Избират се едри, здрави, силно обагрени и със силен аромат къпини, почистват се, измиват се внимателно и се оставят да се отцедят. Приготвя се сироп от 1 кг захар и 1 чаша вода. Сиропът се вари, докато се разтвори всичката захар, и след като се охлади в него се поставят 800 грама очистени къпини. Къпините се оставят да престоят 1 час, след което сладкото се вари до необходимата гъстотата, без да се бърка. Пяната се обира непрекъснато с решетеста лъжица.
Около 3-4 минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя 1 1/2 чаена лъжичка винена киселина. Готовото сладко се оставя да изстине, след това се разлива в буркани.
Консервиране
Компот от къпини
Приготвя се от едри, силно обагрени плодове. Къпините се почистват, измиват се и се насипват в буркани, като леко се стръскват. Заливат се с горещ (85-90 градуса) сироп с концентрация 60% (на 1 литър вода се прибавя 1,5 кг захар). С полученото количество сироп се заливат 7-8 буркана, пълни с плод.
Бурканите се затварят и се стерилизират 8-10 минути. Охлаждат се със студена вода.
Конфитюр от къпини
700 грама почистени и измити къпини си посипват с 1 кг захар, заливат се с чаена чаша вода и се варят. Към краят на варенето се прибавя 3-4 грама пектин (смесен с 6-8 г захар и разтворен във вода), а след това 1 чаена лъжичка винена киселина. При варенето плодовете не се бъркат, а се обира само пяната. Свареният конфитюр се насипва в бурканите, докато е още горещ.
Сладко от къпини
Избират се едри, здрави, силно обагрени и със силен аромат къпини, почистват се, измиват се внимателно и се оставят да се отцедят. Приготвя се сироп от 1 кг захар и 1 чаша вода. Сиропът се вари, докато се разтвори всичката захар, и след като се охлади в него се поставят 800 грама очистени къпини. Къпините се оставят да престоят 1 час, след което сладкото се вари до необходимата гъстотата, без да се бърка. Пяната се обира непрекъснато с решетеста лъжица.
Около 3-4 минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя 1 1/2 чаена лъжичка винена киселина. Готовото сладко се оставя да изстине, след това се разлива в буркани.
Коментари
Публикуване на коментар