Пропускане към основното съдържание

Икра от патладжани

Приготвя се от нарязани, добре изпържени и смлени зеленчуци. В състава на тази зеленчукова смес влизат патладжани, моркови, лук, корени от пащърнак и целина, корени и листа от магданоз и доматено пюре.

Приготвяне

Подбират се млади, без семена тъмновиолетови патладжани. Измиват се, нарязват се на филийки с дебелина 10-15 мм, подсоляват се (40 г сол на 1 кг патладжани) и се нареждат в съд с решетъчно дъно. След 1/2 часа се измиват със студена вода, отцеждат се и се пържат в олио, докато получат златисто-жълт цвят. Поотделно се изпържват и останалите съставки, докато получат златисто-жълт цвят и масата им се намали на половина от първоначалната. Изпържените патладжани и другите зеленчуци се смилат. От добре узрели домати се приготвя пюре. Съставките на зеленчуковия хайвер се смесват в следното съотношение:

патладжани          7 кг            пащърнак                              60 г
доматено пюре     1,8 кг         целина                                  30 г
моркови                460 г         магданоз корени                   30 г
лук                         350 г         магданоз листа                     10 г
сол                         170 г        червен пипер лютив             10 г


Зеленчуковия хайвер се загрява и горещ се насипва в буркани. Стерилизира се 90 мин. Охлажда се продължително време.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни