Пропускане към основното съдържание

Рилски езера

Миналата неделя ходихме до седемте рилски езера. Първоначално мислех да не се качвам на лифта до първото езеро, но като видях колко е далече се отказах. Същата неделя там бяха бялото братство и може би затова имаше много туристи. На километри пътя беше зареден от двете страни с автомобили от цялата страна. След като се качихме с лифта на първото езеро малко се разочаровах, като го видях в какво състояние е.
 
Нарочно го снимах отдалече, защото от близо е жалка картина. Четох, че ние хората сме виновни за това състояние, не знам може и да е вярно. Въпреки разочарованието, след като пихме по едно кафе тръгнахме по пътеката за другите езера. Така и тук ни беше грешката вместо кафе трябваше да пием чай, защото нали сме все с високо кръвно бая се озорихме до второто езеро, затова като ходите в планината си пийте чай.


На края стигнахме до четвъртото езеро.



От там в далечината се виждаше лагера на бялото братство, където бяха и другите три езера, но вече нямахме дерман и затова седнахме и си хапнахме сандвичите.


Връщането до лифта беше лесно, но най добре си беше на самия лифт - 2315 м преминаваш с чужди крака и си снимаш на воля.



Кога ще снимам върха на бора отрупан с шишарки.




Красива и величествена е Рила, затова ще е жалко наистина хората да я унищожат със своята лакомия.

Коментари

  1. Страхотни снимки! Рилските езера са едно от най-големите природни богатства на България

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни