Пропускане към основното съдържание

ЯЙЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Жега е и, като влезне човек в кухнята и вземе да готви става страшно. Поради тази причина се разрових из архива и намерих тази бърза и вкусна рецепта. Както викат в турските сериали да ви сладко!
сос холандез

 Продукти за една порция
 2 яйца, 100 г млади моркова, 50 г млади картофи, 20 г прясно масло, 30 г сос холандез, захар, сол. Приготвяне Яйцата се измиват с хладка вода и се варят 4-5 минути. Още топли се пускат в студена вода, за да се обелят по лесно. Обелени се поднасят върху канапе от моркови, сварени във вода със щипка захар, сол и прясно масло. Канапето се поръсва с малко ситно нарязан магданоз. От двете страни на яйцата се нареждат купчинки моркови. Яйцата се заливат с сос холандез. До морковите се нареждат сварените картофи, залети с масло и поръсени с магданоз.

Сос холандез

 Продукти за една порция
20 г масло, 10 мл оцет, 10 г лук, 10 мл бульон, няколко зърна черен пипер, 1 жълтък, лимон на вкус, 20 г сметана и сол.

Лукът се нарязва на дребно и с оцета+ пипера се вари. Жълтъкът се разбива. Слагат се бульона и оцетът. С биене се съединява разбитото масло, докато сосът се изглади. Ако е нужно се подкиселява с няколко капки лимон. Съединява се с 20 г сметана. Към този сос може да се сложи малко доматен сос.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни