Рецепта от Моста на Лютата
Продукти за 4 порции:
- 4 стръка праз (само бялата част)
- 1 чаена лъжица доматено пюре
- 50 г масло
- черен пипер
- сол
Продукти за палачинките:
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 300 г брашно
- 2 бр. яйца
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 1/4 ч.л. сол
- олио за пържене
- 4 супени лъжици настърган кашкавал
Приготвяне
Празът почистен и нарязан на колелца се задушава в маслото до омекване. Добавят се доматеното пюре и черен пипер. От млякото, яйцата, солта, содата и брашното се приготвя гъстичко палачинково тесто. На дъното на силно нагрято тиганче, намазано с мазнината за пържене с дълбока разливна лъжица се слага тестото. Като се изпече от едната страна, палачинката се обръща и се запича и от другата страна. Тиганчето се намазва отново с мазнина и по същия начин се правят и останалите палачинки. Задушения праз се разпределя в готовите палачинки и те се увиват на рула, наръсват се обилно с настърган кашкавал и се поднасят горещи със салата по избор.
Коментари
Публикуване на коментар