Пропускане към основното съдържание

Открийте Магията на Френската Кухня: Основни Техники, Изискани Съставки и Класически Рецепти

 


Овладяването на изкуството на френската кухня може да бъде вълнуващо приключение за всеки готвач. Френската кухня е известна със своята изтънченост, сложност и изискан вкус. За да се почувствате уверено в тази кулинарна традиция, трябва да усвоите основните техники, да се запознаете със съставките и да разгледате някои от класическите рецепти.

Основни техники:

  1. Сауте (Соте): Това е техника, при която се готвят храни в малко количество мазнина на висока температура. За да усвоите тази техника, трябва да научите как да разрязвате храните на равномерни парчета и как да ги задушите или препичате бързо и равномерно.
  2. Руло (Roulade): Рулото е техника, при която се навива месо или риба с плънка и се пече. Трябва да научите как да разстелите месото или рибата, как да нанесете плънката и как да го навиете правилно, за да запазите формата му по време на готвене.
  3. Сосове (Sauces): Френската кухня е известна с богатите и вкусни сосове. Трябва да научите основните техники за приготвяне на сосове като разтваряне на масло, разбиване на яйца и редуциране на сокове.

Съставки:

  1. Масло и масло: Френската кухня използва изобилие от масло и масло, които придават богат вкус и текстура на ястията. Изберете качествено масло и масло, като масло от краве мляко, краве масло и патешко масло.
  2. Горчица: Горчицата е често използвана във френската кухня и добавя уникален вкус към сосове и маринати. Изберете различни видове горчица, като дижонска горчица или трапезна горчица.
  3. Френска сметана: Френската сметана е плътна и кремообразна и се използва в много френски рецепти. Тя придава богат вкус и текстура на сосове, супи и десерти.

Класически рецепти:

  1. Коко ван: Коко ван е класически френски десерт, който се състои от крем от яйца, захар и ванилия, покрит със сладка карамелена кора. Тази рецепта изисква внимание към техниките на разбиване на яйца и приготвяне на карамел.
  2. Конфирано патешко бутче: Това е рецепта, при която патешкото бутче се пекат в собствената си мазнина на ниска температура. Трябва да научите как да конфирате месото, за да получите нежна и сочна текстура.
  3. Боф бургиньон: Това е класически френски говежди рагу, приготвяно с червено вино, зеленчуци и подправки. За да приготвите това ястие, трябва да научите как да затоплите и запечете месото, как да създадете богат сос и как да го сгъстите със смес от брашно и масло.

Овладяването на изкуството на френската кухня изисква практика, търпение и любов към готвенето. Започнете с основните техники и постепенно се преместете към по-сложните рецепти. Със свежи и качествени съставки, ще можете да създавате вкусни и изящни ястия, които ще впечатляват вашите гости и ви дават удоволствие на вкуса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни