Пропускане към основното съдържание

3 март или 24 май: Кой да бъде национален празник на България?




 От години в България се води дебат кой да бъде национален празник на страната. В момента официалният празник е 3 март, когато е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война и България получава своята независимост. Въпреки това, все повече хора смятат, че 24 май, когато се чества Деня на българската просвета и култура, е по-подходящ за национален празник.

Има няколко причини, поради които 24 май е по-подходящ за национален празник от 3 март. Първо, 24 май е денят, в който се чества делото на Светите братя Кирил и Методий, които създадоха българската азбука и писменост. Това е събитие с огромно значение за българската култура и идентичност. Второ, 24 май е денят, в който се чества българската просвета и култура. Това е ден, в който се чества стремежът на българите към знание и образование.

3 март също е важен ден за българската история, но той не е толкова значим за българската култура и идентичност. Санстефанският мирен договор е важен исторически документ, но той не е символ на българската култура и идентичност по начина, по който е делото на Светите братя Кирил и Методий и българската просвета и култура.

Затова смятам, че 24 май е по-подходящ за национален празник от 3 март. 24 май е ден, в който се чества делото на Светите братя Кирил и Методий, които създадоха българската азбука и писменост, и българската просвета и култура. Това са събития с огромно значение за българската култура и идентичност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни