Пропускане към основното съдържание

КАКВО ДОНЕСЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ 2010 ГОДИНА?

Снимка: Иван ГРИГОРОВКрачка напред - две назад: пенсионната реформа
Колкото и да се опитваме да проумеем гениалните идеи на властимащите, не можем. От началото на годината до нейния край Б. Б. и неговият екип непрекъснато правеха нови планове. Всеки следващ обаче обезсмисляше напълно предходния, като често това ставаше не за дни, а за часове. Крачка напред и две назад беше танцът, който щем не щем, всички изиграхме, слушайки музиката на пенсионната реформа.

След като месеци наред писахме, в края на 2009 г. Министерският съвет взе, че ни послуша:
През януари людете с пенсии под 200 лева взеха 25 отгоре коледна добавка!

Около 900 хиляди възрастни се “облажиха” с тези пари, които общо бяха 25 млн. лв. (Преди дни една депутатка направи сметка, че само един ден полет на Бойко с хеликоптер е равен на 50 лв. добавка към пенсиите на 125 възрастни.) Бонусите за възрастни спряха дотук.

Златното швейцарско правило биде хвърлено под миндера
Вместо това се вдигнаха цените на инвалидните карти за столичния транспорт. От 6 на 20 лева - за трета група, 10 - за втора, и 8 - за първа.

Икономиката показа невидим ръст, цените скочиха, държавата още повече задлъжня на бизнеса, кризата се задълбочи, безработицата нарасна, депутатите си вдигнаха заплатите на над 3000 лв.!?
Пенсиите не мръднаха цяла година

Всъщност мърдат надолу - поради инфлацията. Догодина обаче това смъкване реално ще е с 28 лева средно месечно.

Управниците ни проглушиха ушите с антикризисни мерки, от които никой не разбра нищо.

Обещаха на старците и овдовелите, че ще вдигнат добавките им, и ги излъгаха
Таванът на пенсиите не падна. 4 млрд. лв. не стигнаха за пенсии и 60 на сто от парите започна да дава бюджетът. Ще продължи да ги дава.

Чу се брилянтното хрумване да се облагат с данък пенсиите на работещите пенсионери. После идеолозите млъкнаха. Но насочиха целокупното ни внимание към недобросъвестните граждани (и бивши министри, естествено), които лапат от народната баница както намерят за добре.

Многократно бе изтъкван неблаговидният факт, че

само за 8 години броят на инвалидните пенсии е скочил три пъти и вече половин милион души
вземат точно такива пенсии – световен рекорд по фалшива инвалидност!
Като че ли всички трябваше да се разкаем за греховете си към държавата, от която чакаме наготово всичко, но някак не стана. Ментетата, които прокуратурата разпозна, и до днес продължават да се броят на пръсти.

Властта забрани стачките пред парламента и МС. Пенсионерите се отказаха да припадат по жълти павета. И митингите секнаха.

Национализираха професионалните фондове и ги прехвърлиха в НОИ
Най-накрая, през декември, щедро рекламираната пенсионна реформа беше приета от парламента. Всички разбрахме, че от Нова година отпада точковата система. Нали това искахте, радвайте се сега, назидателно препоръча бащата на реформата – социален министър от миналото ни недавно. Пенсионираме се при навършена възраст и навършени години стаж, а не по сбор точки. Стажът е 37 години за мъжете и 34 години за жените. Ако не ни достига до 5 г. стаж, купуваме го накуп, не разсрочено. По хиляда лева годишно, ще рече – ако си висшист, вадиш 5 бона и си готов!

Който не може, чака не само да навърши възрастта, но и стажа. Той обаче от 2012 г. тръгва нагоре с по 4 месеца, докато стигне 37 г. за жените и 40 за мъжете.

По-нататък, от 2021 г. започва да расте и пенсионната възраст - с по 6 месеца, докато жените започнат да излизат в заслужен отдих на 63-годишна възраст, а мъжете - на 65 г. Но това ще стане едва след четири петилетки.

А дотогава – ще поживеем, ще видим. В обозримото бъдеще пак се задават избори. По стар български обичай всяка следваща власт започва всичко отначало.

Да ни е мирна и честита идващата 2011 г.! Нова година – нов късмет!

Надя СТАМБОЛИЕВА
източник:http://www.blitz.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни