Компот от боровинки
Прясно набраните боровинки се почистват от листенца, дръжки и от зелени и гнили плодове. Измиват се обилно с вода и се насипват в буркани, като се стръскват. Заливат се с горещ (85 градуса ) сироп с концентрация 40-50%, приготвен от 1 литър вода и 700-1000 г захар. С това количество сироп се заливат 5-6 буркана. Бурканите се затварят, нареждат се в съд със загряна до 60 градуса вода и се стилизират 10 минути.
Сироп от боровинки
Приготвя се само от черни боровинки. Подбират се узрели, силно обагрени и свежи плодове, смачкват се, оставят се да престоят 1-2 часа. Кашообразната маса се изстисква и отделения сок се прецежда. На 1 л сок черни боровинки се прибавят 2 кг захар и 5 грама лимонена киселина. Сиропът се загрява до 75 градуса и веднага се разлива в тъмни и сухи бутилки и се държи в хладно помещение.
Конфитюр от боровинки
Плодовете се почистват от листа и примеси. Измиват се със силна струя вода. Приготвя се захарен сироп от 300 мл вода и 1 кг захар. В него се поставят 0,5 кг боровинки и конфитюра се вари до сгъстяване. Накрая се слага 1/2 чаена лъжичка винена киселина.
Прясно набраните боровинки се почистват от листенца, дръжки и от зелени и гнили плодове. Измиват се обилно с вода и се насипват в буркани, като се стръскват. Заливат се с горещ (85 градуса ) сироп с концентрация 40-50%, приготвен от 1 литър вода и 700-1000 г захар. С това количество сироп се заливат 5-6 буркана. Бурканите се затварят, нареждат се в съд със загряна до 60 градуса вода и се стилизират 10 минути.
Сироп от боровинки
Приготвя се само от черни боровинки. Подбират се узрели, силно обагрени и свежи плодове, смачкват се, оставят се да престоят 1-2 часа. Кашообразната маса се изстисква и отделения сок се прецежда. На 1 л сок черни боровинки се прибавят 2 кг захар и 5 грама лимонена киселина. Сиропът се загрява до 75 градуса и веднага се разлива в тъмни и сухи бутилки и се държи в хладно помещение.
Конфитюр от боровинки
Плодовете се почистват от листа и примеси. Измиват се със силна струя вода. Приготвя се захарен сироп от 300 мл вода и 1 кг захар. В него се поставят 0,5 кг боровинки и конфитюра се вари до сгъстяване. Накрая се слага 1/2 чаена лъжичка винена киселина.
Коментари
Публикуване на коментар