Днес се рових из интернета да прочета нещо за някогашните бостанджии. Понеже и аз си имам малък бостан, а и бащата на жена ми са имали навремето ми беше интересно какво ли ще пише в нета. Намерих само това (мн. бостанджии, м.1. Разг. Човек, който отглежда и/или продава бостан.2. Истор. Във феодална Турция – служител в охраната на султана.). От баща ми знам, че на бостана не се е отглеждало само дини, а и всички видове зеленчуци. Имало е долап чрез, който са извличали вода и са поливали бостана. До тук са моите познания за бостаните, а зеленчуците по долу на снимките са от моят бостан, който поливам с бензинова помпа и поради големите горещини вече доста често. Гроздето от асмата и то узря по рано тази година. Намерих в нета и една басня на Стоян Михайловски точно за това горещо време.
Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя
Коментари
Публикуване на коментар