На 15 януари 2016 г. в Център „Човеколюбие” се проведе работна среща между представители на Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие” и управителя на Сдружение „Човеколюбие” – г-жа Надежда Кузерманова. На срещата бяха обсъдени възможности за бъдещо партньорство и включване на доброволци от Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие” в програмите за рехабилитация и социална интеграция на Център „Човеколюбие”.
В края на миналата година доброволци от Италия, Испания и Филипините към Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие” участваха активно в дейността на Център „Човеколюбие”. Младите хора са в България по програма Еразъм + за период от 1 година за осъществяване на ЕДС /Европейска доброволческа служба/. Проектите им включват разнообразни дейности, включително работа с хора с увреждания.
На работната среща бяха планирани съвместни дейности през следващата седмица – участие в програма за рехабилитация на битови умения – клуб „Вкусно”, където ще се подготви италианско ястие.
Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя
Коментари
Публикуване на коментар