Пропускане към основното съдържание

Намалете стреса и тревожността с Родиола

родиола
Способността на организма да се адаптира към стреса ефективно е отличителен признак на оптимално здраве. Има някои вещества, които помагат на организма да модулира отклик на стрес и да се адаптират ефективно. Тези вещества се наричат ​​адаптогени, които имат забележителната си способност да подобрят адаптирането на организма.

Родиола едно е най-добре изследвана адаптогени и неговото въздействие върху човешкото здраве са забележителни.
Родиола, или Златни корен, расте в някои от най-студените региони на света. Това включва голяма част от Арктика и планински райони в Централна Азия и Апалачи в Северна Америка. Тя също така е установено в Исландия, Скандинавските страни и планинските райони на Европа.
Планинските региони обикновено са с висока температура (защото те са по-близо до Слънцето) и силен студ. Растенията, които са в състояние да оцелеят при такива тежки условия имат уникални адаптивни качества, от които се възползват хората консумиращи ги.

Помощ за намаляване на  стрес с адаптогенни билки


Родиола съдържа редица мощни антиоксиданти, включително гликозиди (розавин, колофон, rosarin) и флавоноиди (rodiosin, Родион, rodiolin, кверцетин, проантоцианидини, ацетил rodalyn, кемпферол), монотерпени, тритерпени и фенолни киселини, като хлорогенова и галова киселина. Този уникален набор от фитокомпоненти позволява Родиола да се адаптира към стресови условия на околната среда и това помага да моделира нашата способност да издържат на ежедневни стресови фактори.
Родиола ни помага да се адаптира към стреса чрез модулиране нивата на хормоните на стреса. Когато хормона на стреса отива твърде високо ние ставаме нервни и неспокойни. Извънреден труд, това води до умора, летаргия и хронични заболявания. Родиола пречи на нашите хормони на стреса да се покачва прекалено високо в неподходящо време.
Това позволява на нашата система да се адаптира  на стрес.

Как  естествено да се засили функцията на нервната система


Учените са установили, че Родиола увеличава серотонин, допамин и ендорфин активност в мозъка. Здравословни нива на серотонин са необходими за балансиране на нашето настроение и ни държи спокойно и позитивно. Допаминът ни тласка към осъществяване цели и повишава самочувствието ни и увереност.
Ендорфинът ще ни помогне да се чувстваме добре, и ще ни повдигне настроението ни.
Родиола може да помогне на хората да успокояг емоциите си и да  стимулира когнитивните процеси, които подобряват паметта и творческо мислене. Няколко изследвания са показали, че Родиола подобрява асоциативно мислене, скоростта на аудио-визуално възприятие и способността за извършване на сложни изчисления. Изследователите също така казват, че тя значително намалява предизвиканата от стрес умора, след само две седмици на редовна употреба.

Увеличете физическата активност с адаптогенни билки


Адаптогенни билки, като Родиола  повишават синтеза на мускулния гликоген. Това е съхраняват захар в рамките на мускул, който позволява на тялото да  работи с по-голяма издръжливост по време на стресови периоди. Така че, Родиола  подобрява упражнения и работа по време на тренировки и предизвикателни състезания.

Това е добре известно, че спортистите могат да използват Родиола за подобряване на тяхната сила, скорост и издръжливост.

A 2010 проучване показа, че Родиола добавки подобри използването на мастни киселини като гориво по време на сесии за обучение и подобряване на Атлетик адаптация към стреса. Тази билка понижава нивата на лактат и скелетни мускулни увреждания след изчерпателни упражнения. Това се дължи на способността на Родиола за подобряване на кръвообращението и модулира секрецията на хормона на стреса по време, така и след занятията.

Между другото  Родиола е напълно безопасна и е одобрена за употреба от спортисти във всички важни мачове.

Как Родиола може да помогне за подобряване на обмяната на веществата?


Родиола  също помага за стимулиране на изгаряне на мазнините. Това се дължи на ефекта на стимулиране на ензима липаза участващ в разграждането на мазнините, който да мобилизира мастни киселини като източник на енергия. Родиола помага на тялото да запази захар като акумулирана енергия под формата на гликоген и изгаря мазнините като основен източник на енергия по време на почивка и ниско ниво на активност.

Тази метаболитна промяна е от съществено значение за здравословното тегло, управлението и стабилността на кръвната захар.

- Вижте повече на: http://www.naturalhealth365.com/nutrition_news/rhodiola.html # sthash.JnsaGFMi.dpuf

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни