Пропускане към основното съдържание

Използване на вишните за намаляване на възпалението и болката без токсични ефекти

вишните
Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), съставляват около 60% от над най-продавани лекарства и близо $ 111 000 000 на рецепта продажби в Съединените щати. Те са най-често се предписват за тяхното противовъзпалително действие и облекчаване на болката. За съжаление тези нестероидни противовъзпалителни средства са свързани със странични ефекти, които варират от леко (гадене) до тежки (инфаркти).

Днес е налице повишаване на информираността сред медицинската общност относно потенциалните вреди на НСПВС, поради което е налице търсене на противовъзпалителни средства за защита, които са свободни от странични ефекти.

 Един естествен начин да се избегнат странични токсични ефекти!


Традиционни лекарствени системи като Аюрведа и китайската медицина са използвали храната като терапия в продължение на много векове. Храни от природата, които показват силна противо - възпалителна активност обикновено се използват за лечение на състояния, вариращи от заздравяване на раната да облекчаване на болката. Един такъв естествен противо - възпалителен агент, който е също толкова мощен като нестероидните противовъзпалителни средства, като Ибупрофен  е вишната.


Вълшебната вътрешността кисели вишните


 Вишните са различни от сладките череши, поради рязкото им горчивина във вкуса.  Киселинността  на вишните се дължи на спектъра на фито - химични съединения, които действат като антиоксиданти и противовъзпалителни средства.

 Вишните са предимно богати на антоцианини, клас на флавоноидни съединения, които са мощни антиоксиданти и борбата възпаление. Вишните са в изобилие в общите феноли и в действителност ранг 14-та сред най-най-антиоксидантни храни.


Вишните спрямо НСПВС


НСПВС може да намали болката ти, като временно намаляване на възпалението, но това не е всичко. Тъй като НСПВС потискат производството на простагландини също така създава дисбаланс в останалата част от системата.

Простагландините  не само отговарят за болка и подуване на тялото, но също така да изпълняват редица други функции, като например защита на лигавицата на стомаха, регулиране на кръв отока през бъбреците и други. Тежка доза и продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства ще забави  производството на простагландини и в резултат се получава трайно увреждане на бъбреците, хронични язви плюс много други.

Въпреки, че вишните показват също мощно противовъзпалително действие, механизмът на действие е различен от този на лекарствата. В едно проучване е цитирано, че антоцианините в киселите вишни не притежават обезболяващ ефект при липса на възпаление, но при наличието на възпаление  антоцианините значително намалява същото. Това означава, че  вишните не само намаляват възпалението на мястото, но не проявяват вреден ефект в други области на тялото.

Вишните са добри за нещо повече от облекчаване на болката


Защитник на сърцето: Защото  вишните не само свалят възпалителните реакции в тялото ни, те също предлагат сърдечно-съдовата защита и значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

При опити с мишки, приложението на вишна на прах свалили нивото на холестерола с 26%, а също така  намалява риска от преждевременна смърт с 65%.

Анти раков: Изследванията на механизма на действие на кисели вишните заключи, че високите нива антоцианини ще помогнат в унищожаването на растежа на рака. Установено е, че съединения в киселите вишни изключват   клетъчна пролиферация и потискат раковите пътища.

Артроза облекчение: Артритът се характеризира с големи болки, но  изследванията са установили, че фито химикалите в киселите вишни се справят с този проблем директно. Изследователи от Бейлър Research Institute документирано чрез пилотно проучване, че след 8 седмици на прилагане вишни в таблетна форма, има значително подобрение на функцията и намаляване на болката при пациентите.

За по добър сън: Проучванията показват, че една чаша сок от вишна на ден може да увеличи нивата на мелатонин и да доведе до по-добър сън.

Нарастващата нужда от лекарство с ефективно противовъзпалително действие и минимални странични ефекти насърчи изследователите да търсят навътре  в природните средства. Независимо от усилията на големите фармацевтични гиганти да омаловажат ползите за здравето от естествените средства, няма съмнение че    вишните могат да се използват,  като безопасна терапевтична алтернатива на конвенционалните лекарства.

Така че, следващия път, когато пазаруват в супермаркета, добавете кисели вишни в количката - в мястото на обичайните болкоуспокоителни. Тези антиоксидантни и противовъзпалителни съединения  са също толкова добри за вас.

- Вижте повече на: http://www.naturalhealth365.com/natural_healing/reduce_pain.html # sthash.G1jMpjnw.dpuf


Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни