Пропускане към основното съдържание

Горски плодове се борят с болестите

горски плодове
Добрата новина е, че все повече хора научават  за  последните постижения в науката за храненето, които ясно показват, че храната, която консумираме може да действа като мощен инструмент за борба с болестите. Учените са единодушни, че най-добрата защита  от болести може да се получи   чрез консумиране на разнообразна гама от плодове и зеленчуци.

Горските плодове по специално са с големи антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.


Антоцианините - ключ към силата на горските плодове

Горските плодове са хранителни вещества на които, движеща сила са набор от витамини, включително витамин А, С, Е и фолиева киселина, минерали, селен, магнезий, калций и полифеноли, антиоксиданти и антоцианини. Уникалната  способността на горските плодове да се преборват с определени заболявания  се дължи на присъствието в тях на антиоксиданта антоцианин. Този специфичен вид антиоксидант е доминиращ в семейството на ягодо плодните, оттам и неговата висока ефикасност за здравето.

Антоцианините са едни синьо / лилавите пигменти, които придават ярък цвят на горските плодове. Много изследвания показват, че антоцианини имат мощни ползи за здравето, като това да намалява оксидативния стрес, за превенцията на рака, намалява възпалението по време на алергии, диабет предотвратяване, намаляване на кръвното налягане, понижават холестерола и други. Богати на  антоцианин горски плодове са  боровинките, ягодите, малините, Acai плодове, лициум, киселите вишни, бъз - и много други.

Топ 5 на горски плодове и техните специфични качества

Червените боровинки: Те се използват широко при лечението на инфекции на пикочните пътища. Отново, антоцианинови съединения дават на този плод своите мощни ползи за здравето.

Киселите вишни: Проучванията показват, че антоцианините и цианидинни съединения във вишните  потискат възпалителните места и по този начин са полезни при лечение на артрит и подагра.

Боровинки: Боровинките са едни от най проучените горски плодове заради  високия  им антиоксидантен капацитет. Това е от особено значение за предпазване от свързани с възрастта болести на мозъка и поддържане на здравето на нервите.

Къпините: Богати на антоцианинови съединения именно цианидин-3-O-бета-D-глюкозид. Нарича се още като C3G, това е един от най-мощните  антиоксидант с високи ORAC (поглъщане на кислородни радикали капацитет) стойности. Къпините се препоръчват за подобряване дейността на сърцето и здравето на кръвоносните съдове.

Ягодите: Плодът на тези растения е с високо съдържание на въглехидрати и витамин C, също така богат на антоцианинови съединения. Определят ягодите като чудесно средство при недостиг на витамини, при хипертония, подагра, атеросклероза, маточни кръвоизливи и с противо раков ефект.

Колкото по-пъстра е вашата чиния, толкова по-голяма  защита от болестите имате

Все повече доказателства сочат, че разнообразните и живи цветове предлагат най-добрата защита срещу множество дегенеративни заболявания като сърдечни проблеми, диабет, инсулт, деменция, рак, хипертония. Това е просто, защото естествените пигменти  намиращи се в горските плодове придават  цветовете и с това допринасят ползите си за здравето.

Пигментите се различават по своите терапевтични ефекти, вариращи от противо възпалителен до антиоксидант и анти-стареене ефекти. Общо казано, учените предполагат, че по-дълбоко оцветени плодове или зеленчуци са с по-висока при защитна способност.

Дали  консумирате достатъчно от тези храни?

Отговорът на този въпрос може да бъде получена чрез сканиране на чиниите ви за цветове. Ако  вашата чиния е бедна на плодове и зеленчуци, най-вероятно не консумирате достатъчно от тези мощни агенти за  предотвратяване на заболявания. Най добре е да поправите тази грешка.

Защото се предполага, че редовната консумация на пресни, органични горски плодове е вкусен начин  да се стимулира имунната система и подобри вашето здраве.

- Вижте повече на: http://www.naturalhealth365.com/food_news/healthy_berries.html # sthash.f2McHR2g.dpuf

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни