Пропускане към основното съдържание

Празнично плато с пилета и зеленчуци

Продукти
3 пилета(около 2 кг), 1 глава кромид лук, 1 чаена чаша ориз, 1 чаена чаша настърган кашкавал, 125 г краве масло, сол и черен пипер на вкус, 1 кг пържени картофи.

Приготвяне
Пилетата се почистват и измиват, посоляват се, намазват се с 2/3 от маслото и краката им се вкарват в коремната кухина. Слагат се в тавичка, в която е сипана малко вода, и се пекат до зачервяване. В тенджера с 3 чаени чаши вряща вода, останалото масло, предварително запечена глава лук, сол и черен пипер се прибавя оризът и се задушава 15-20 минути до зачервяване.
В средата на плато се поставя оризът и се оформяна конус, около който се подреждат пилетата(с гръбната част към ориза) и се закрепват неподвижно едно за друго с конец обхващащ горния крайна бутчетата им. Върху ориза се поръсва кашкавалът, а около пилетата се подреждат във вид на венец картофите. На конеца се закрепва бяла кордела със зеленина.

Салата от червено зеле със сок от портокали 

Продукти
500 г червено зеле, 1 възкисела ябълка, 3 лъжици захар, 4 лъжици лимонов сок, 4 лъжици портокалов сок, 3 лъжици оцет, 2 глави кромид лук, 6 лъжици олио и малко настъргана кора от портокал.

Приготвяне
Нарязваме на тънки ивички изчистеното и измито червено зеле и го слагаме в посолена кипяща вода да ври 4 минути, след което го отцеждаме и го оставяме да изстине. Обелваме ябълката, нарязваме я на тънки резенчета и я поставяме веднага в заливката, която приготвяме от оцета, цитрусовите сокове, захарта, ситно нарязания лук, сол, олиото и щипка настъргана кора от портокал. Смесваме в купа зелето със заливката, разбъркваме и оставяме салатата да отлежи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!