Пропускане към основното съдържание

КАРТОФИ С ЯЙЦА, ПЕЧЕНИ НА ТИГАН - гарнитура пюре от спанак

Едно ястие за набавяне на витамини, след идващия край на зимата.

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ

1 кг картофи
4 яйца
4-5 супени лъжици растително масло
4-5 супени лъжици настърган кашкавал
сол и червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се обелват и настъргват на ренде. Прибавят се яйцата, разбити с малко сол и червен пипер. Сместа се изсипва в тиган със силно нагорещено растително  масло, похлупва се с капак и се оставя на тих огън 10 минути. Обръща се и се запича до зачервяване и от другата страна. Готовото ястие се наръсва с настъргания кашкавал и се разпределя на порции. Поднася се топло с пюре от спанак.


ПРОДУКТИ ЗА ПЮРЕТО ОТ СПАНАК
спанак

1 кг спанак
1/2 малка глава кромид лук
1/2 пакетче краве масло
2 супени лъжици брашно
1 чаена чаша прясно мляко
сол, черен пипер, 1 скилидка чесън

ПРИГОТВЯНЕ

 Спанака се измива в няколко води и се отцежда добре. Задушава се няколко минути заедно със ситно нарязания лук и щипка сол, след което се пасира. От маслото и брашното се приготвя светла запръжка, която се разрежда със студеното мляко и сока от задушения спанак и се прибавя към спанака. Пюрето се вари няколко минути на слаб огън, като се разбърква, посолява се на вкус, наръсва се с черен пипер и се добавя ситно нарязаната скилидка чесън.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни