Пропускане към основното съдържание

Европа-Модно е сам да приготвиш зимнина


Модно е сам да приготвиш зимнина
"Политологът проф. Евгений Дайнов е затворил 50 бурканчета с конфитюри, собствено производство, и сега ще прави 60 буркана с домати, чушки, тиквички и бамя. Не е само той.

Певицата Марги Хранова пече чушки и ги слага във фризера за зимата.

"На вилата имам печка, направена от стара джанта, на която ги редя. Правя и лютеница. Всеки, който я опита, му става любима. Не обичам да издавам рецептата", казва певицата, но за “24 часа” я дава

Искра Радева също признава, че слага на рафта в мазето приготвена вкъщи зимнина.

Артелитът ни съвсем не страда от комплекси, защото днес е привилегия да приготвиш сам туршийка или бурканче истинско сладко.

Западът също е луднал по това, което на нас бе опротивяло от времето на соца - трушиите, лютеницата и домашните конфитюри. Да приготвиш сам зимнината, вече се смята за аристократизъм не само в Германия.

Европейци са луднали по идеята сами да садят и отглеждат чушки и домати, а после да ги затварят в буркани. В Англия кметствата раздават дори парчета земя за частно ползване с една цел - да си отгледат сами зарзавата. А мераклиите са толкова много, че се редят по списъци и чакат с месеци, за да се сдобият с бахча.

В Европа мотото е "Да уловим слънцето в буркана". И у нас модата се завръща по почина "Както го правеше баба".-част от статия на в.24часа -http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=601174



Всяка година правим зимнина,като дойде това време "треска ме тресе".
Работа, която от малък ми е омразна стана хит в Европа да се смееш ли, да плачеш ли.
Стоте квадратни метра,които раздаваха по времето на Живков и те хит.
Аз се чудя защо толкова са скъпи доматите,а то родния елит прави зимнина.
От тази мода може и родния градинар-зелен чукар(като мен)да спечели.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни