Пропускане към основното съдържание

Ромите - най-бедните европейци


Който иска да види що е мизерия, нека надникне в ромския квартал на който и да било по-голям български град, четем на страниците на излизащия в Магдебург вестник "Фолксщиме".

Предубеждения по адрес на ромите има не само в България, а в цяла Източна Европа. Предубеждения има срещу милионите синти и рома, които живеят в западната половина на континента. ЕС се мъчи с ромския проблем също както и националните правителства. Впрочем зад реалните усилия да се променят мизерните социално-икономически условия на живот на ромите нерядко се крие и известна доза символична политика.

Високопарните думи и представите за справяне с проблема

Миналия ден комисарят по социалните въпроси на ЕС унгарецът Ласло Андор представи един истински подтискащ отчет за положението на ромите в Европа. Основният извод гласи: ромите са във всяко едно отношение в периферията на обществото.


Ромите - бедни, болни, изолирани

Последиците от изолацията са ниско образование, ниска квалификация с нищожни доходи и лошо здравословно състояние. Именно тук ЕС възнамерява да противодейства с конкретни проекти.

Например в България, която вследствие на световната икономическа криза изпадна в най-тежката депресия след 1997. Повече от половината от българите се опасяват, че може да обеднеят още повече. Освен това корупцията обхваща всички слоеве на обществото чак до върха. Съвсем наскоро например бе арестуван по обвинение в подкуп бившият министър на отбраната Николай Цонев. Задържани по случая бяха също един съдия и един бивш високопоставен служител на финансовото министерство.

Ромите - най-големите губещи от промените?

На този фон има много малко пространство за грижи за "циганите", както българите наричат ромите. Както в останалите източноевропейски страни, така и в България те са сред онези, които изгубиха най-много от коренната промяна след края на комунизма. Ромите се оказаха изтласкани изцяло по периферията на обществото.

Който иска да види що е мизерия, нека надникне в ромския квартал на който и да било по-голям български град. Клишетата за тях продължават да живеят, поддържани впрочем и от самите роми. В София разгневени етнически българи се опитаха да оградят ромското гето с висока стена, което бе осуетено едва в последния момент. Не само в България, но и в цяла Европа все още не е намерена формулата за интегрирането на ромите.

източник-DW-WORLD.DE

Коментари

  1. La pobreza es un flajelo que sacude a toda la humanidad y si se le agrega discriminación por cualquier motivo es un infierno.
    Un abrazo.

    ОтговорИзтриване
  2. Само още нещо - Не само българите, наборе ги наричат цигани, а всички по света и те самите :)
    В което няманищо лошо и обидно
    Както не е обидно да се наричаме и ние българи
    Ром значи човек на ЕДИН от циганските езици, (ромале- хора) няма женски и среден род, тоест простотии като ромки и ромчета :)))
    --
    В употреба го вкараха някои наши клакьори на Шорошова стипендия да си оправдаят средствата, тоест, отчитаме загриженост и като се чува всеки ден по телевизора- ето ти тебе нова дума:)
    Нали знаеш, от всичко по телевизора българинът не вярва само на прогнозата за времето :))

    ОтговорИзтриване
  3. Така е наборе,тъжна и жалка истина.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни