Пропускане към основното съдържание

Как празнувахме 1 май преди демокрацията!

Много празници имаме бе майка му стара. Работа нема ама празници бол. Утре е 1 май ден
на труда. След това иде Гергьовден, абе пара да имаш, че празник без пари не става. Та по случай празника на труда малко статистика - 202 милиона са останали без работа до сега по света, у нас са само 376 000 безработни регистрирани, а онези не регистрираните тайна. Малко кофти  данни за празник, но това е живота. И да стане малко весело да си спомним как празнувахме преди демокрацията 1 май. Цял месец преди празника  в предприятието, където работех се правеха агитационни материали, агитираха се служителите и работниците кой да ги носи тези материали. Единия камион се обличаше задължително с червен плат, отпред имаше голяма табела на която пишеше името на предприятието, отгоре на каросерията на камиона се качваше един бракуван струг С8 и до него заставаше някоя млада колежка и тръгвахме за манифестацията. Носеха се знамена, плакати и се викаше " ура "и "БКП " пред направената за празника трибуна, от която ни махаха партийните и стопански шефове на града. На трибуната стояха и разни герой на труда. След като минехме покрай трибуната оставяхме агит материалите в камиона, и тръгвахме да търсим места по ресторантите  да отпразнуваме подобаващо празника. В първите години на моя трудов живот, след манифестацията ходехме в стола на предприятието, където ръководството беше организирало банкет, но след години банкета остана само за ръководното тяло на фирмата. И затова ние се събирахме в една кръчма и там си празнувахме, псувахме ръководството че ние орязало нормите и с това празника приключваше.

ЧЕСТИТ 1 МАЙ ДЕН НА ТРУДА!

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни