Продукти
500 г спанак, 1 чаена чаша ориз, 1 глава кромид лук,
4 с.л. олио, 1/4 пакетче краве масло, 3 яйца, 3-4 с.л. галета,
2-3 с.л. надробено сирене, сол и черен пипер.
Приготвяне
Почистеният и измит спанак се нарязва на едро, а лукът на ситно и се задушават с щипка сол в половината олио на тих огън. Оризът се запържва до прозрачност в останалото растително масло, наръсва се със сол и черен пипер и се залива с 2 1/2 чаени чаши гореща вода. Задушава се на тих огън, докато набъбне. Жълтъците и белтъците на яйцата се разбиват поотделно, смесват се и се прибавят към охладения ориз. В намазаната с масло и наръсена с галета форма се изсипва половината от оризово - яйчената смес, изравнява се и върху нея се изсипва спанакът, смесен с галета и надробеното сирене. Покрива се с останалата част от ориза. Върху изравнената повърхност на ориза се нареждат шахматно парченца от кравето масло. Ястието се пече в умерена фурна около 25 минути. Вади се и като се поохлади, се обръща върху подходящо блюдо. Поднася се с кисело мляко, сос по избор и салата според сезона.
500 г спанак, 1 чаена чаша ориз, 1 глава кромид лук,
4 с.л. олио, 1/4 пакетче краве масло, 3 яйца, 3-4 с.л. галета,
2-3 с.л. надробено сирене, сол и черен пипер.
Приготвяне
Почистеният и измит спанак се нарязва на едро, а лукът на ситно и се задушават с щипка сол в половината олио на тих огън. Оризът се запържва до прозрачност в останалото растително масло, наръсва се със сол и черен пипер и се залива с 2 1/2 чаени чаши гореща вода. Задушава се на тих огън, докато набъбне. Жълтъците и белтъците на яйцата се разбиват поотделно, смесват се и се прибавят към охладения ориз. В намазаната с масло и наръсена с галета форма се изсипва половината от оризово - яйчената смес, изравнява се и върху нея се изсипва спанакът, смесен с галета и надробеното сирене. Покрива се с останалата част от ориза. Върху изравнената повърхност на ориза се нареждат шахматно парченца от кравето масло. Ястието се пече в умерена фурна около 25 минути. Вади се и като се поохлади, се обръща върху подходящо блюдо. Поднася се с кисело мляко, сос по избор и салата според сезона.
Коментари
Публикуване на коментар