Пропускане към основното съдържание

Изписване на великденски яйца с восък

Идва Великден, който е един от най големите за нас християните празник. Традиция е за този празник да се боядисват яйца. Като учех в техникума имах съученици от град Велинград. Тогава този празник не беше официален даже беше забранен, но въпреки забраната яйца се боядисваха и ние ги носехме в училище и в междучасията ги чукахме, докато не останеше яйцето бурак. Та тези мой съученици от Велинград носеха едни  красиво изписани яйца. Те ми казваха, че техните родители са ги рисували. Яйцата бяха много красиви, за това винаги си запазвах едно и си го носех в къщи, като цяла година си го пазех за късмет.  Ако искате да видите и да направите празника си едно красиво изживяване заповядайте в Регионален исторически музей- Пазарджик, където  ще ви покажат техники и начини за украсяване на великденските яйца. „Великденската работилница” на Регионален исторически музей- Пазарджик отваря врати за демонстрации и посещение от 2 до 12 април.Може да си носите твърдо сварено яйце и етнографите ще ви помогнат с напътствия. На 7 април специален гост ще бъде  
Гинка Есапчиева от Велинград, която ще ви демонстрира техниката за рисуване на яйца.

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни