Пропускане към основното съдържание

ЖЕЛИРАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

                   Продукти
За желето: 500 г домати, 2 малки глави лук, 1 резен целина, 1/2 чаена лъжичка захар, няколко зърна черен пипер, 1 карамфиче, 1 връзка магданоз, 1 дафинов лист, 1/2 лимон, 50 г желатин.
Други продукти: 2 сварени яйца, 1 пресен домат, 50 г маслини (без костилки и изцедени от мазнината), 50 г сварен грах, 1 сварен морков (нарязан на кръгчета), 3-4 кисели краставички.Може да се прибави и сварено пилешко месо, шунка, карфиол.

                    Приготвяне
Залейте желатина със 100 г студена вода и го оставете да набъбне. Разтопете го на слаб огън - да се получи смес като гликоза.Сварете в съд нарязаните домати, лук, целина, карамфил, черен пипер, дафинов лист, нарязан магданоз, сол и 300 г вода - варете 30 минути.Пасирайте зеленчуците през преса ,долейте вода - да се получи 500 г смес, и сложете на огъня отново - след като заври, прецедете през марля. Прибавете разтопения желатин, лимонов сок и захар. Изсипете в кръгъл съд от желиращата смес пласт дебел 2 см, поставете в хладилник да се втвърди.Наредете кръгчета от яйца, дълги резенчета от киселите краставички, грах, маслини, резенчета домат, от морков, налейте още малко желираща смес. Охлаждайте след всяко наливане на смес.Преди сервиране потопете съда в гореща вода и го обърнете върху кръгла чиния. Ястието се поднася студено украсено с пресни зеленчуци.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни