Пропускане към основното съдържание

ПРАЗНИЧНО МЕНЮ

               Печено месо

Продукти за печено месо: 1 кг свинско филе, 30 г масло, 6 домата, 2 кисели краставички, 2 моркова, 20 г пушена сланина, 4 скилидки чесън, 100 г сметана , 2 чаени лъжички брашно,  1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 глава лук, сол, черен пипер на зърна, 1 супена лъжица вино, зелена салата.
Продукти за паниран хляб: 6 филии хляб, 50 г кашкавал, 2 яйца, брашно, галета, олио, 3 скилидки чесън.

                Приготвяне 
Месото се оформя на цяло парче, като на няколко места се правят дълбоки цепнатини с нож. В тях се набождат скилидки чесън, парченца от киселите краставички, от морковите.Месото се превързва по дължина с конец, поставя се в тавичка, налива се 100 г вода. Върху него се нареждат парченца масло. Пече се в умерена фурна, като се полива със сока който се отделя по време на печенето. Изпеченото месо се почиства от конеца и се нарязва на филийки, дебели 2 см. Поднася се със сос, домати, сметана и зелена салата.
Приготвяне на соса: Към сока, който се отделя при печенето на месото, се прибавят ситно нарязан лук, парченца моркови. Зеленчуците се задушават на слаб огън, докато омекнат. Прибавя се брашно, пържи се няколко минути. Подправя се с червен пипер, разрежда се с вино и малко вода.Оставя се да поври още 5 минути, подправя се със зърна черен пипер. Разбива се сметаната (да се сгъсти), поправя се със сол и 1 чаена лъжичка лимонов сок, шприцова се като розички върху месото.Обелените, стилизирани домати се нареждат в тавичка, поливат се с разтопено масло и се пекат само 5 минути. Нареждат се в блюдото при месото.
 Приготвяне на паниран хляб: Хлябът се нарязва на филийки, дебели 2 см.Всяка филийка се срязва на две части, намазва се с малко счукан чесън, посипва се с настърган кашкавал.Филийките се потопяват последователно в разбити яйца, брашно, галета и се изпържват в олио.

                 Желирана торта 

Продукти: 1/2 блат за торта, 200 г безсолна извара, 50 г сметана, 100 г захар, 1 буркан компот от праскови, 1/4 буркан компот от череши, 30 г желатин, 1 лимон, 100 г ром.

               Приготвяне 
Желатина се смесва с 50 г вода, разбърква се и се оставя да набъбне.Прибавят се 2 супени лъжици  гореща вода, съдът се поставя на огъня. Сместа се разбърква, докато се стопи до гъстота на гликоза. Половината от готовия пандишпанов блат за торта се сразява на две тънки части. Приготвя се крем от извара, 70 г захар, сметана, 2 супени лъжици разтопен желатин и се намазва върху първата част на блата.Оставят се 100 г от крема. Отгоре се поставя втората част от блата, намазва се с останалия крем.Върху крема се нареждат нарязаните резенчета праскови,около тях почистените от костилки череши. 
Желиращата смес се приготвя от сока на компот от праскови, сок от 1 лимон, 30 г захар и 100 г ром. Разтопения желатин се смесва със сока от компот,вари се само 5 минути. След като се охлади (да не се сгъстява) , се полива с лъжица върху наредените плодове. След всяко поливане тортата се поставя в хладилника, докато се втвърди желиращата смес.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни