Пропускане към основното съдържание

ЯСТИЯ ОТ ЦЕЛИНА

Хайвер от целина 

Продукти: 400 г целина, чесън 20 г, орехови ядки 50 г, олио 40 г, маслини 50 г, сварени яйца 2 , лимон, сол.
Приготвяне: Сварената целина се претрива през цедка или се разбива с дървена лъжица на гладко пюре. Прибавя се счукания на кашица чесън и орехови ядки, олиото, лимоновия сок, солта и се размесва добре. Поднася се украсен с маслини и резенчета от твърдо сварени яйца.

Пълнена целина  


Продукти: целина 400 г, магданоз 40 г, скилидки чесън 4, счукан сухар 20 г, брашно 20 г, олио 120 г, лимон, черен пипер и сол.
Приготвяне: Избират се средно големи глави целина. Обелват се и се издълбават. Приготвя се плънка от издълбаната част,магданоз и скилидки чесън нарязани на ситно и подсолени на вкус. Напълнените глави целина отгоре се поръсват със счукан сухар. Нареждат се в тенджера с широко дъно в един ред или в тавичка и се поливат с олио. Налива се гореща вода до половината на главите, прибавя се сол, черен пипер на зърна и се вари или пече на тих огън. В края на варенето се полива с размито във вода препечено брашно, смесено с лимонов сок.
Ястието се поднася студено.

Мусака ат целина


Продукти: 600 г целина, лук 120 г, моркови 120 г, олио 100 г, чесън 20 г, доматено пюре 20 г, яйца 2, прясно мляко 250 г, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Целината се обелва и се нарязва на филийки, дебели 1/2 см. Изпържват се до пожълтяване и се посоляват. В същата мазнина се задушава лукът и настърганите моркови до омекване. Прибавя се ситно нарязаният чесън и магданоз, солта и черният пипер. Нарежда се в тавичка половината от изпържената целина, върху нея се разстила сместа от задушените моркови и лук и отгоре се покрива с останалата изпържена целина. Наредената мусака се полива с разредено в малко вода доматено пюре и се пече 8-10 минути. Полива се със смес от разбити яйца и прясно мляко и се пече до зачервяване.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни