Хайвер от целина
Продукти: 400 г целина, чесън 20 г, орехови ядки 50 г, олио 40 г, маслини 50 г, сварени яйца 2 , лимон, сол.
Приготвяне: Сварената целина се претрива през цедка или се разбива с дървена лъжица на гладко пюре. Прибавя се счукания на кашица чесън и орехови ядки, олиото, лимоновия сок, солта и се размесва добре. Поднася се украсен с маслини и резенчета от твърдо сварени яйца.
Пълнена целина
Продукти: целина 400 г, магданоз 40 г, скилидки чесън 4, счукан сухар 20 г, брашно 20 г, олио 120 г, лимон, черен пипер и сол.
Приготвяне: Избират се средно големи глави целина. Обелват се и се издълбават. Приготвя се плънка от издълбаната част,магданоз и скилидки чесън нарязани на ситно и подсолени на вкус. Напълнените глави целина отгоре се поръсват със счукан сухар. Нареждат се в тенджера с широко дъно в един ред или в тавичка и се поливат с олио. Налива се гореща вода до половината на главите, прибавя се сол, черен пипер на зърна и се вари или пече на тих огън. В края на варенето се полива с размито във вода препечено брашно, смесено с лимонов сок.
Ястието се поднася студено.
Мусака ат целина
Продукти: 600 г целина, лук 120 г, моркови 120 г, олио 100 г, чесън 20 г, доматено пюре 20 г, яйца 2, прясно мляко 250 г, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Целината се обелва и се нарязва на филийки, дебели 1/2 см. Изпържват се до пожълтяване и се посоляват. В същата мазнина се задушава лукът и настърганите моркови до омекване. Прибавя се ситно нарязаният чесън и магданоз, солта и черният пипер. Нарежда се в тавичка половината от изпържената целина, върху нея се разстила сместа от задушените моркови и лук и отгоре се покрива с останалата изпържена целина. Наредената мусака се полива с разредено в малко вода доматено пюре и се пече 8-10 минути. Полива се със смес от разбити яйца и прясно мляко и се пече до зачервяване.
Продукти: 400 г целина, чесън 20 г, орехови ядки 50 г, олио 40 г, маслини 50 г, сварени яйца 2 , лимон, сол.
Приготвяне: Сварената целина се претрива през цедка или се разбива с дървена лъжица на гладко пюре. Прибавя се счукания на кашица чесън и орехови ядки, олиото, лимоновия сок, солта и се размесва добре. Поднася се украсен с маслини и резенчета от твърдо сварени яйца.
Пълнена целина
Продукти: целина 400 г, магданоз 40 г, скилидки чесън 4, счукан сухар 20 г, брашно 20 г, олио 120 г, лимон, черен пипер и сол.
Приготвяне: Избират се средно големи глави целина. Обелват се и се издълбават. Приготвя се плънка от издълбаната част,магданоз и скилидки чесън нарязани на ситно и подсолени на вкус. Напълнените глави целина отгоре се поръсват със счукан сухар. Нареждат се в тенджера с широко дъно в един ред или в тавичка и се поливат с олио. Налива се гореща вода до половината на главите, прибавя се сол, черен пипер на зърна и се вари или пече на тих огън. В края на варенето се полива с размито във вода препечено брашно, смесено с лимонов сок.
Ястието се поднася студено.
Мусака ат целина
Продукти: 600 г целина, лук 120 г, моркови 120 г, олио 100 г, чесън 20 г, доматено пюре 20 г, яйца 2, прясно мляко 250 г, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Целината се обелва и се нарязва на филийки, дебели 1/2 см. Изпържват се до пожълтяване и се посоляват. В същата мазнина се задушава лукът и настърганите моркови до омекване. Прибавя се ситно нарязаният чесън и магданоз, солта и черният пипер. Нарежда се в тавичка половината от изпържената целина, върху нея се разстила сместа от задушените моркови и лук и отгоре се покрива с останалата изпържена целина. Наредената мусака се полива с разредено в малко вода доматено пюре и се пече 8-10 минути. Полива се със смес от разбити яйца и прясно мляко и се пече до зачервяване.
Коментари
Публикуване на коментар