Пропускане към основното съдържание

ЗИМНИ САЛАТИ

Салата от кервиз с ябълки и сирене  


Продукти: 1 малка глава кервиз, 500 г възкисели ябълки, 50 г сирене, 50 г орехови ядки, 1 кисело мляко, 1 лъжица лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз.
Приготвяне:Разбъркваме в купа киселото мляко с лимоновия сок, сол, черен пипер, и раздробеното на малки парченца сирене. Нарязваме на тънки филийки почистените от семето ябълки (няма нужда да се белят) и ги поставяме в заливката от кисело мляко. Изчистваме и измиваме основно кервиза, настъргваме го на ситно ренде и го слагаме веднага в купата. Разбъркваме и гарнираме с едро нарязаните ядки от орехи и накълцан магданоз.

Салата от праз с ябълки


Продукти: 700 г праз, 40 г ядки от лешници, 300 г възкисели ябълки, 1/8 сладка сметана, 1-2 лъжици захар, сол, 3 лъжици лимонов сок.
Приготвяне: Изчистваме праза, като използуваме за салатата само бялата и светлозелена част. Измиваме го и го нарязваме на малки кръгчета (няколко парченца оставяме за украса) . Нарязваме на по едри парченца лешниковите ядки, оставяме също и от тях за украса. Смесваме сметаната със захарта, щипка сол, лимоновия сок и разбиваме добре. Почистените ябълки нарязваме на четвъртинки и настъргваме на едро ренде (една четвъртинка оставаме за украса) . Смесваме праза, ябълките и нарязаните лешникови ядки с приготвената сметана и разпределяме салатата в отделни чинийки. След това украсяваме всяка порция с филийка ябълка, няколко кръгчета праз и 2-3 парченца лешник.Поднасяме салатата веднага след приготвянето.

Салата от зеле с праз и портокали


Продукти: 400 г бяло или червено зеле, 2 портокала, 1 по дебел стрък праз, 1 лъжица лимонов сок, 4 лъжички олио, 1/2 лъжичка захар, 1/2 лъжичка сол, на върха на ножа смлян черен пипер.
Приготвяне: Разбъркваме в купа лимоновия сок с олиото, прибавяме солта, захарта и черния пипер. Нарязваме на ситно зелето, обелваме портокалите и ги разделяме на парченцата по дължина, а праза (бялата част) нарязваме на кръгчета. Разбъркваме добре всички съставки и поставяме салатата за половин час на хладно, за да отлежи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни