Салата от кервиз с ябълки и сирене
Продукти: 1 малка глава кервиз, 500 г възкисели ябълки, 50 г сирене, 50 г орехови ядки, 1 кисело мляко, 1 лъжица лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз.
Приготвяне:Разбъркваме в купа киселото мляко с лимоновия сок, сол, черен пипер, и раздробеното на малки парченца сирене. Нарязваме на тънки филийки почистените от семето ябълки (няма нужда да се белят) и ги поставяме в заливката от кисело мляко. Изчистваме и измиваме основно кервиза, настъргваме го на ситно ренде и го слагаме веднага в купата. Разбъркваме и гарнираме с едро нарязаните ядки от орехи и накълцан магданоз.
Салата от праз с ябълки
Продукти: 700 г праз, 40 г ядки от лешници, 300 г възкисели ябълки, 1/8 сладка сметана, 1-2 лъжици захар, сол, 3 лъжици лимонов сок.
Приготвяне: Изчистваме праза, като използуваме за салатата само бялата и светлозелена част. Измиваме го и го нарязваме на малки кръгчета (няколко парченца оставяме за украса) . Нарязваме на по едри парченца лешниковите ядки, оставяме също и от тях за украса. Смесваме сметаната със захарта, щипка сол, лимоновия сок и разбиваме добре. Почистените ябълки нарязваме на четвъртинки и настъргваме на едро ренде (една четвъртинка оставаме за украса) . Смесваме праза, ябълките и нарязаните лешникови ядки с приготвената сметана и разпределяме салатата в отделни чинийки. След това украсяваме всяка порция с филийка ябълка, няколко кръгчета праз и 2-3 парченца лешник.Поднасяме салатата веднага след приготвянето.
Салата от зеле с праз и портокали
Продукти: 400 г бяло или червено зеле, 2 портокала, 1 по дебел стрък праз, 1 лъжица лимонов сок, 4 лъжички олио, 1/2 лъжичка захар, 1/2 лъжичка сол, на върха на ножа смлян черен пипер.
Приготвяне: Разбъркваме в купа лимоновия сок с олиото, прибавяме солта, захарта и черния пипер. Нарязваме на ситно зелето, обелваме портокалите и ги разделяме на парченцата по дължина, а праза (бялата част) нарязваме на кръгчета. Разбъркваме добре всички съставки и поставяме салатата за половин час на хладно, за да отлежи.
Продукти: 1 малка глава кервиз, 500 г възкисели ябълки, 50 г сирене, 50 г орехови ядки, 1 кисело мляко, 1 лъжица лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз.
Приготвяне:Разбъркваме в купа киселото мляко с лимоновия сок, сол, черен пипер, и раздробеното на малки парченца сирене. Нарязваме на тънки филийки почистените от семето ябълки (няма нужда да се белят) и ги поставяме в заливката от кисело мляко. Изчистваме и измиваме основно кервиза, настъргваме го на ситно ренде и го слагаме веднага в купата. Разбъркваме и гарнираме с едро нарязаните ядки от орехи и накълцан магданоз.
Салата от праз с ябълки
Продукти: 700 г праз, 40 г ядки от лешници, 300 г възкисели ябълки, 1/8 сладка сметана, 1-2 лъжици захар, сол, 3 лъжици лимонов сок.
Приготвяне: Изчистваме праза, като използуваме за салатата само бялата и светлозелена част. Измиваме го и го нарязваме на малки кръгчета (няколко парченца оставяме за украса) . Нарязваме на по едри парченца лешниковите ядки, оставяме също и от тях за украса. Смесваме сметаната със захарта, щипка сол, лимоновия сок и разбиваме добре. Почистените ябълки нарязваме на четвъртинки и настъргваме на едро ренде (една четвъртинка оставаме за украса) . Смесваме праза, ябълките и нарязаните лешникови ядки с приготвената сметана и разпределяме салатата в отделни чинийки. След това украсяваме всяка порция с филийка ябълка, няколко кръгчета праз и 2-3 парченца лешник.Поднасяме салатата веднага след приготвянето.
Салата от зеле с праз и портокали
Продукти: 400 г бяло или червено зеле, 2 портокала, 1 по дебел стрък праз, 1 лъжица лимонов сок, 4 лъжички олио, 1/2 лъжичка захар, 1/2 лъжичка сол, на върха на ножа смлян черен пипер.
Приготвяне: Разбъркваме в купа лимоновия сок с олиото, прибавяме солта, захарта и черния пипер. Нарязваме на ситно зелето, обелваме портокалите и ги разделяме на парченцата по дължина, а праза (бялата част) нарязваме на кръгчета. Разбъркваме добре всички съставки и поставяме салатата за половин час на хладно, за да отлежи.
Коментари
Публикуване на коментар