Пропускане към основното съдържание

БЕЗМЕСЕН ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ

                   ПРОДУКТИ

Лук 160 г,зелени и червени чушки 160 г,млади тиквички 160 г,бамя 120 г,зелен фасул 100 г,патладжани 120 г,домати  300 г,картофи 400 г,магданоз 20 г,счукан сухар 15 г,олио 120 г,червен пипер и сол.

                 ПРИГОТВЯНЕ

Лукът се обелва и се нарязва на сетно,чушките се почистват от семето и се нарязват напреко на пръстени,зеления фасул се нарязва на две или три парчета според дължината му,патладжаните се нарязват на едри кубчета ,дръжките на бамята се нарязват конусообразно ,за да не изтича лигав сок,доматите и картофите се обелват и нарязват на филийки.Всички нарязани зеленчуци се слагат в гювеч .Посоляват се,поръсват се с червен пипер и се разбъркват.Върху тях се насипва равномерно счукан сухар,полива се с олио и малко вода и се пече на фурна,докато омекнат всички зеленчуци и ястието остане на масло.По желание опеченият гювеч може да се полее със смес от  2 разбити яйца и 200 г прясно мляко и се запече наново във фурната.Върху готовото ястие се прибавя ситно нарязан магданоз.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла ,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!