Туршия пикантна
За тази туршия са необходими следните продукти - 1,5 кг лютиви чушки,200 мл вода,200 г захар,350 мл олио,400 мл оцет,8 цели средно големи домата,5-6 дафинови листа,1 чаена лъжичка черен пипер на зърна,китка магданоз,200 г сол.
Оцетът ,олиото,захарта,вода и солта кипват.Пускат се лютите чушки,на които са подрязани краищата на дръжките и които са надупчени с игла.Чушките врят около десет минути.Сипват се настърганите домати.С тях туршията ври още десет минути.Слагат се дафиновия лист,черния пипер на зърна и нарязания магданоз,по желание скилидки чесън.Студената туршия се държи в стъклени бурканчета ,покрити с двоен намокрен с вода целофан и вързан с конец.
Туршия самоковска
Продукти - 6 кг чушки,2 кг моркови,2 глави кервиз,2 глави карфиол,2 л оцет,1 чаша морска сол,1/2 кг захар,2 китки магданоз,чесън по желание.
Измиват се зеленчуците.Чушките се режат на тънки кръгове.Карфиолът се накъсва на малки китки.Кервизът ,обелен и измит се реже на формички,морковите ,остъргани и измити се режат на кръгове,магданозът на дребно.Така нарязаните зеленчуци се разбъркват без магданоза.Кипва се оцетът със захарта и солта .С горещата саламура се залива зеленчука.Отначало саламурата не покрива зеленчуците,но след 1-2 часа се запарват и саламурата излиза над зеленчуците.Така залети те нощуват.На сутринта саламурата се изцежда ,разбърква се с магданоза и наново кипва.Зеленчуците се нареждат равномерно в малки бурканчета и се заливат със студена саламура.Покрива се всяко бурканче с намокрен в студена вода целофан и се връзва с конец.
Туршията се държи на хладно място.
За тази туршия са необходими следните продукти - 1,5 кг лютиви чушки,200 мл вода,200 г захар,350 мл олио,400 мл оцет,8 цели средно големи домата,5-6 дафинови листа,1 чаена лъжичка черен пипер на зърна,китка магданоз,200 г сол.
Оцетът ,олиото,захарта,вода и солта кипват.Пускат се лютите чушки,на които са подрязани краищата на дръжките и които са надупчени с игла.Чушките врят около десет минути.Сипват се настърганите домати.С тях туршията ври още десет минути.Слагат се дафиновия лист,черния пипер на зърна и нарязания магданоз,по желание скилидки чесън.Студената туршия се държи в стъклени бурканчета ,покрити с двоен намокрен с вода целофан и вързан с конец.
Туршия самоковска
Продукти - 6 кг чушки,2 кг моркови,2 глави кервиз,2 глави карфиол,2 л оцет,1 чаша морска сол,1/2 кг захар,2 китки магданоз,чесън по желание.
Измиват се зеленчуците.Чушките се режат на тънки кръгове.Карфиолът се накъсва на малки китки.Кервизът ,обелен и измит се реже на формички,морковите ,остъргани и измити се режат на кръгове,магданозът на дребно.Така нарязаните зеленчуци се разбъркват без магданоза.Кипва се оцетът със захарта и солта .С горещата саламура се залива зеленчука.Отначало саламурата не покрива зеленчуците,но след 1-2 часа се запарват и саламурата излиза над зеленчуците.Така залети те нощуват.На сутринта саламурата се изцежда ,разбърква се с магданоза и наново кипва.Зеленчуците се нареждат равномерно в малки бурканчета и се заливат със студена саламура.Покрива се всяко бурканче с намокрен в студена вода целофан и се връзва с конец.
Туршията се държи на хладно място.
Коментари
Публикуване на коментар