Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ

Туршия пикантна

За тази туршия са необходими следните продукти - 1,5 кг лютиви чушки,200 мл вода,200 г захар,350 мл олио,400 мл оцет,8 цели средно големи домата,5-6 дафинови листа,1 чаена лъжичка черен пипер на зърна,китка магданоз,200 г сол.
Оцетът ,олиото,захарта,вода и солта кипват.Пускат се лютите чушки,на които са подрязани краищата на дръжките и които са надупчени с игла.Чушките врят около десет минути.Сипват се настърганите домати.С тях туршията ври още десет минути.Слагат се дафиновия лист,черния пипер на зърна и нарязания магданоз,по желание скилидки чесън.Студената туршия се държи  в стъклени бурканчета ,покрити с двоен намокрен с вода целофан и вързан с конец.

Туршия самоковска

Продукти - 6 кг чушки,2 кг моркови,2 глави кервиз,2 глави карфиол,2 л оцет,1 чаша морска сол,1/2 кг захар,2 китки магданоз,чесън по желание.
Измиват се зеленчуците.Чушките се режат на тънки кръгове.Карфиолът се накъсва на малки китки.Кервизът ,обелен и измит се реже на формички,морковите ,остъргани и измити се режат на кръгове,магданозът на дребно.Така нарязаните зеленчуци се разбъркват без магданоза.Кипва се оцетът със захарта и солта .С горещата саламура се залива зеленчука.Отначало саламурата не покрива зеленчуците,но след 1-2 часа се запарват и саламурата излиза над зеленчуците.Така залети те нощуват.На сутринта саламурата се изцежда ,разбърква се с магданоза и наново кипва.Зеленчуците се нареждат равномерно в малки бурканчета и се заливат със студена саламура.Покрива се всяко бурканче с намокрен в студена вода целофан и се връзва с конец.
Туршията се държи на хладно място.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни