Пропускане към основното съдържание

ЯСТИЯ ОТ АСПЕРЖИ

Аспержите са почти непознат зеленчук у нас.Използват се техните нежни,сочни,крехки и много вкусни леторасти.Освен захари и белтъчни вещества те са богати и на витамин С.В аспержите под действието на ферменти настъпват бързо промени в структурата и вкуса им,поради което се консумират или преработват веднага.Те се използуват при приготвяне на супи ,гарнитури към месо или попарени с масло като самостоятелни блюда.Запазват се и чрез стерилизиране.

Салата от аспержи 

Продукти: аспержи 500 г,цветно зеле 150 г,маслиново масло 40 г,лимон 50 г,магданоз и сол .

Приготвяне: Аспержите и цветното зеле се варят половин час в малко вода,подсолена и подкиселена на вкус,и се отцеждат.В средата на плитка чиния се поставят аспержите и около тях се нареждат розетки от цветно зеле.Поливат се с маслиновото масло и лимоновия сок и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Супа от зеленчуци и аспержи 

Продукти: аспержи 200 г,праз 100 г,кочани от бяло зеле 80г ,грах 60 г,моркови 60 г,спанак 50 г,ориз 40 г,олио 40 г,кисело мляко 100 г,магданоз и сол.

Приготвяне: Зеленчуците без граха се нарязват на дребно.Морковите ,кочанът от бялото зеле и празът се задушават в масло.Заливат се с горещ бульон и се посоляват.Последователно се прибавят грахът ,аспержите,оризът и спанакът и се варят на тих огън.При поднасяне се подправя с кисело мляко и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Аспержи на фурна 

Продукти: аспержи 800 г,прясно масло 40 г,прясно мляко 100 г,кашкавал 80 г,счукан сухар 40 г ,топено масло 40 г .

Приготвяне: Аспержите се варят във вряла подсолена вода до омекване.Отцеждат се ,нарязват се върховете на парченца 2- 3 см дълги,а останалата част се доварява и се претрива през цедка.Приготвя се гъст сос бешамел от запържено брашно,разредено с мляко и вода,в която са варени аспержите .Настъргва се кашкавалът,размесва се пюрето от аспержи и целите парченца и се изсипва в намазана с мазнина тавичка.Поръсва се със счукан сухар ,настъргания кашкавал и топеното масло.Пече се в умерена фурна до зачервяване.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни