Продукти
1-2 връзки пресен лук,2 стръка пресен чесън,3-4 моркова ,3-4 супени лъжици грах,200 г зелен фасул,2 шепи киселец,500-600 г млади картофа,5-6 домата ,2 супени лъжици олио,90 г краве масло,средата на 2-3 филии сух хляб,1,5 чаена чаша кисело мляко,2 яйца,150 г сирене ,сол,червен пипер,магданоз,лозови листа.
Приготвяне
Лукът ,чесънът и морковите ,нарязани на ситно ,се задушават в олио и малко вода без сол.След 10 минути се прибавят зеления фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.Към тях,преди да се оттеглят от огъня се прибавя нарязаният киселец.Хлебните филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на пръстен гювеч.Върху тях се разстилат задушените зеленчуци,смесени с надробеното сирене .Отгоре се нареждат доматените филии,наръсват се със сол и червен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи.Ястието се покрива със лозови листа и се пече в силна фурна 20-30 мин,след което листата се отстраняват .Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от кисело мляко,разбитите яйца и сол.Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло.Ястието отново се слага във фурната и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.
1-2 връзки пресен лук,2 стръка пресен чесън,3-4 моркова ,3-4 супени лъжици грах,200 г зелен фасул,2 шепи киселец,500-600 г млади картофа,5-6 домата ,2 супени лъжици олио,90 г краве масло,средата на 2-3 филии сух хляб,1,5 чаена чаша кисело мляко,2 яйца,150 г сирене ,сол,червен пипер,магданоз,лозови листа.
Приготвяне
Лукът ,чесънът и морковите ,нарязани на ситно ,се задушават в олио и малко вода без сол.След 10 минути се прибавят зеления фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.Към тях,преди да се оттеглят от огъня се прибавя нарязаният киселец.Хлебните филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на пръстен гювеч.Върху тях се разстилат задушените зеленчуци,смесени с надробеното сирене .Отгоре се нареждат доматените филии,наръсват се със сол и червен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи.Ястието се покрива със лозови листа и се пече в силна фурна 20-30 мин,след което листата се отстраняват .Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от кисело мляко,разбитите яйца и сол.Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло.Ястието отново се слага във фурната и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.
Коментари
Публикуване на коментар