Пропускане към основното съдържание

ГЮВЕЧ ОТ ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - по мандраджийски

              Продукти
1-2 връзки пресен лук,2 стръка пресен чесън,3-4 моркова ,3-4 супени лъжици грах,200 г зелен фасул,2 шепи киселец,500-600 г млади картофа,5-6 домата ,2 супени лъжици олио,90 г краве масло,средата на 2-3 филии сух хляб,1,5 чаена чаша кисело мляко,2 яйца,150 г сирене ,сол,червен пипер,магданоз,лозови листа.

             Приготвяне
Лукът ,чесънът и морковите ,нарязани на ситно ,се задушават в олио и малко вода без сол.След 10 минути се прибавят зеления фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.Към тях,преди да се оттеглят от огъня се прибавя нарязаният киселец.Хлебните филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на пръстен гювеч.Върху тях се разстилат задушените зеленчуци,смесени с надробеното сирене .Отгоре се нареждат доматените филии,наръсват се със сол и червен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи.Ястието се покрива със лозови листа и се пече в силна фурна 20-30 мин,след което листата се отстраняват .Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от кисело мляко,разбитите яйца и сол.Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло.Ястието отново се слага във фурната и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни