Пропускане към основното съдържание

ЧЕСЪНЪТ-ЗЕЛЕНЧУКА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Чесънът е любимата подправка в нашата кухня.Той съдържа големи количества фитонциди и днес се смята за едно от най сигурните предпазни средства срещу коремния тиф, дизентерията,дифтерита  и други заболявания.Предпазва от инфлуенца,грип,хрема,синузити,ангини,предотвратява и лекува анемия,има доказано профилактично действие и при атеросклероза.Приет в сурово състояние като салата или подправка в различни ястия и сосове,чесънът укрепва организма и го предпазва от много заболявания.Особено ценен е като прибавка към кисело мляко.

Съхраняване на чесъна-Първо се просушава няколко дни на слънце  ,след което се сплита на венци и се окачва на проветриво място да доизсъхне.Прибира се в сухо помещение и се окачва на стената.Ако чесънът не е сплетен на венци,стъблото се отрязва на 3-4 см от главата и след като се просуши добре,се нарежда в щайги и се прибира за съхраняване.

                         ЯСТИЯ ОТ ЧЕСЪН

Салата от зелен чесън

Зеления чесън се почиства ,измива се и се нарязва на дълги парченца .Посолява се и се полива с олио и оцет.

Салата от варен чесън

Продукти: зелен чесън  500 г,олио 40 г ,оцет  40 г,сол .
Приготвяне-Избира се млад по едър ,но крехък чесън.Изчиства се ,измива се и се нарязва на парчета ,дълги 3-4 см,Попарва се във вряла подсолена вода до омекване.Отцежда се ,оставя се да изстине и се посолява на вкус.Нарежда се в буркан и се залива със смес от равни количества оцет и вода ,в която е врял чесънът.Отгоре се налива малко олио ,за да се предпази от плесен.Така приготвената салата може да предстои до 5-6 дни.При поднасяне се полива с олио.

Чорба от млад чесън

Продукти: зелен чесън 600 г,олио 40 г,брашно 20 г,копър 40 г,черен пипер ,сол.
Приготвяне-Чесънът се нарязва на ситно ,смесва се с олиото , препеченото брашно и 3 чаши топла вода и се вари докато омекне.Прибавя се солта  ,черния пипер на зърна ,а при снемането от огъня се поръсва със ситно нарязан копър.Чорбата се поднася студена.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни