Чесънът е любимата подправка в нашата кухня.Той съдържа големи количества фитонциди и днес се смята за едно от най сигурните предпазни средства срещу коремния тиф, дизентерията,дифтерита и други заболявания.Предпазва от инфлуенца,грип,хрема,синузити,ангини,предотвратява и лекува анемия,има доказано профилактично действие и при атеросклероза.Приет в сурово състояние като салата или подправка в различни ястия и сосове,чесънът укрепва организма и го предпазва от много заболявания.Особено ценен е като прибавка към кисело мляко.
Съхраняване на чесъна-Първо се просушава няколко дни на слънце ,след което се сплита на венци и се окачва на проветриво място да доизсъхне.Прибира се в сухо помещение и се окачва на стената.Ако чесънът не е сплетен на венци,стъблото се отрязва на 3-4 см от главата и след като се просуши добре,се нарежда в щайги и се прибира за съхраняване.
ЯСТИЯ ОТ ЧЕСЪН
Салата от зелен чесън
Зеления чесън се почиства ,измива се и се нарязва на дълги парченца .Посолява се и се полива с олио и оцет.
Салата от варен чесън
Продукти: зелен чесън 500 г,олио 40 г ,оцет 40 г,сол .
Приготвяне-Избира се млад по едър ,но крехък чесън.Изчиства се ,измива се и се нарязва на парчета ,дълги 3-4 см,Попарва се във вряла подсолена вода до омекване.Отцежда се ,оставя се да изстине и се посолява на вкус.Нарежда се в буркан и се залива със смес от равни количества оцет и вода ,в която е врял чесънът.Отгоре се налива малко олио ,за да се предпази от плесен.Така приготвената салата може да предстои до 5-6 дни.При поднасяне се полива с олио.
Чорба от млад чесън
Продукти: зелен чесън 600 г,олио 40 г,брашно 20 г,копър 40 г,черен пипер ,сол.
Приготвяне-Чесънът се нарязва на ситно ,смесва се с олиото , препеченото брашно и 3 чаши топла вода и се вари докато омекне.Прибавя се солта ,черния пипер на зърна ,а при снемането от огъня се поръсва със ситно нарязан копър.Чорбата се поднася студена.
Съхраняване на чесъна-Първо се просушава няколко дни на слънце ,след което се сплита на венци и се окачва на проветриво място да доизсъхне.Прибира се в сухо помещение и се окачва на стената.Ако чесънът не е сплетен на венци,стъблото се отрязва на 3-4 см от главата и след като се просуши добре,се нарежда в щайги и се прибира за съхраняване.
ЯСТИЯ ОТ ЧЕСЪН
Салата от зелен чесън
Зеления чесън се почиства ,измива се и се нарязва на дълги парченца .Посолява се и се полива с олио и оцет.
Салата от варен чесън
Продукти: зелен чесън 500 г,олио 40 г ,оцет 40 г,сол .
Приготвяне-Избира се млад по едър ,но крехък чесън.Изчиства се ,измива се и се нарязва на парчета ,дълги 3-4 см,Попарва се във вряла подсолена вода до омекване.Отцежда се ,оставя се да изстине и се посолява на вкус.Нарежда се в буркан и се залива със смес от равни количества оцет и вода ,в която е врял чесънът.Отгоре се налива малко олио ,за да се предпази от плесен.Така приготвената салата може да предстои до 5-6 дни.При поднасяне се полива с олио.
Чорба от млад чесън
Продукти: зелен чесън 600 г,олио 40 г,брашно 20 г,копър 40 г,черен пипер ,сол.
Приготвяне-Чесънът се нарязва на ситно ,смесва се с олиото , препеченото брашно и 3 чаши топла вода и се вари докато омекне.Прибавя се солта ,черния пипер на зърна ,а при снемането от огъня се поръсва със ситно нарязан копър.Чорбата се поднася студена.
Коментари
Публикуване на коментар