Пропускане към основното съдържание

Стерилизиране на консерви - патладжани

     

          КЬОПООЛУ

Млади пресни ,крехки патладжани с тъмновиолетов цвят се изпичат на силен огън от всички страни,докато месестата им част напълно омекне.Още топли се обелват от кожицата и от всички овъглени части.С остър нож се нарязват на ситно върху дъска за рязане на зеленчук.Дъската се поставя под наклон ,за да се оттича отделящата се вода.След това се начукват в дървен съд.Към тях се прибавят нарязани и счукани или смлени печени зелени чушки.Прибавят се и настъргани на ситно обелени червени домати и ситно нарязан магданоз и копър.Съотношението между отделните съставки за приготвянето на 10 кг кьопоолу е :

патладжани печени 8 кг ,зелени чушки печени 1 кг,червени домати 400 г,магданоз 50 г,копър 50 г,сол 200 г.

Кьопоолуто се разбърква добре ,загрява се до завиране и горещ се насипва в затоплени буркани.Бурканите се поставят в съд със загряна над 80 градуса вода и се стерилизират 90 минути.

          ЗЕЛЕНЧУКОВА  МУСАКА С ПАТЛАДЖАНИ 

Зеленчуковата мусака представлява изпържени резени от  патладжани ,наредени в буркани ,между които се поставя плънка изпържен лук,червени домати ,чесън ,сол и други подправки.
Избират се млади патладжани с нежна месеста част,измиват се ,отрязват се дръжките им заедно с чашковидните листа и се нарязват на кръгове с дебелина до 2 см.Нарязаните патладжани се накисват 30-40 минути в 3 % солев  разтвор,като се затискат с тежест,за да бъдат покрити от разтвора.След това се измиват в студена вода .Отцеждат се и се пържат в обилно олио до златист цвят .Плънката се приготвя ,като в олио се изпържи нарязан на тънки ивици лук до златист цвят.Олиото се отцежда и в него се поставят смлените обелени червени домати,коти се пържат ,докато останат на половина.Тогава към тях се прибавя изпържения лук ,магданоз и се посолява на вкус.Пърженето продължава още малко ,докато олиото се избистри изплува над плънката.Прибавят се нарязани скилидки чесън.Съотношението между съставните части на плънката е 1 част лук,1 част червени домати.Количеството на употребеното олио и 15 % от теглото на зеленчука влизаща в състава на плънката.Ястието се пълни в половинкилограмови  буркани ,като на дъното се един ред изпържени патладжани ,над тя се поставя плънка и над нея се нарежда втори ред изпържени патладжани.Долива се 15-20 г от олиото ,в което е пържен зеленчукът. Стерилизира се 90 минути в съд с предварително загряна вода (80 градуса).

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни