Пропускане към основното съдържание

Стерилизиране на консерви- чушки и патладжани

Печени чушки с пържени патладжани

Продукти:червени чушки от сорта Капия 50 кг,патладжани 3 кг,чесън 3 глави,магданоз 2 връзки,оцет 1 л,олио, сол по 20 г на 1 кг готов продукт.

Чушките се почистват от дръжките и семето ,опичат се и се обелват ,посоляват се заливат се с оцета и след като престоят 6-7 часа,се отцеждат .Патладжаните се нарязват на филийки по дължина и след като престоят 15-20 минути,за да се отцеди отделената от тях вода ,се изпържват в олиото до златисто.След това чушките и патладжаните се нареждат в буркани ,като между редовете се ръси смес от ситно нарязаните магданоз и чесън.Напълнените буркани се затварят с капачки и се стерилизират 20 минути.


Стерилизирана зеленчукова салата

Продукти:червени камби 5 кг,моркови  2 кг,зелени домати 2 кг,червен кромид лук 1 кг ,оцет 0,500 мл,захар 300 г,сол 200 г,олио 400 мл.

Камбите се почистват от дръжките и семето,измиват се и се нарязват на ивици.Морковите се остъргват ,измиват се и се настъргват на ренде.Доматите се измиват и се нарязват на парченца .Лукът се обелва и се нарязва на колелца.Разбъркват се със солта и оцета ,олиото и захарта и се слагат в буркани ,затварят се с капачки и се стерилизират 30 минути (след завирането на водата).

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни