Пропускане към основното съдържание

МАГДАНОЗ

Със своя хранителен и минерален състав и витаминно съдържание,а така също и със съдържанието си на ароматни вещества магданозът е ценен хранителен продукт.

ЗАПАЗВАНЕ НА МАГДАНОЗА

Изсушаване на магданоза- Предназначения за изсушаване магданоз се измива на китки в няколко води.Отцежда се ,разстила се върху чиста маса да се подсуши,след което се отделят само листенцата.Поставят се в тави или върху хартия на пласт ,не по дебел от 1 см за бързо изсушаване,на сянка на запазено от прах място. Обикновено магданоза се суши в стая при отворен прозорец.На слънце той пожълтява и губи от аромата си.След изсушаването се прибира в добре затворени буркани или кутии и се пази на сухо място.

Запазване на магданоза чрез осоляване- Магданозът запазва по добре своя цвят и аромат ,ако се осоли.Той се почиства от примесите , измива се в няколко води,отцежда се  и се разстила да просъхне.Нарязва се на ситно ,поставя се в голям съд и се осолява,като на 1 кг нарязан магданоз се поставя  250 г сол.Разбърква се добре и се нарежда плътно в малки високи бурканчета ,като се притиска с дървена лъжица ,докато се появи сок и между магданоза не се допусне да остане въздух.Отгоре се покрива с кръгче платно и се притиска с тънка дъсчица ,която трябва да потъне 2 см в отделилия се сок.Съхранява се на студено.

ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ

Кюфтета от магданоз 


Продукти:магданоз 400 г ,зелен лук 100 г,яйца 4,брашно 50 г,сирене 80 г,черен пипер,сол.
Приготвяне:Магданозът и зеления лук се почистват ,измиват се и се нарязват на ситно.Слагат се в сгорещена мазнина,леко се задушават и се охлаждат.Прибавят се яйцата ,брашното ,натрошеното сирене ,черния пипер и солта и се разбъркват.С помощта на лъжица се пускат топки в сгорещена мазнина,правят се кюфтета и се изпържват до зачервяване.Поднасят се с кисело мляко или доматен сос.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни