Със своя хранителен и минерален състав и витаминно съдържание,а така също и със съдържанието си на ароматни вещества магданозът е ценен хранителен продукт.
ЗАПАЗВАНЕ НА МАГДАНОЗА
Изсушаване на магданоза- Предназначения за изсушаване магданоз се измива на китки в няколко води.Отцежда се ,разстила се върху чиста маса да се подсуши,след което се отделят само листенцата.Поставят се в тави или върху хартия на пласт ,не по дебел от 1 см за бързо изсушаване,на сянка на запазено от прах място. Обикновено магданоза се суши в стая при отворен прозорец.На слънце той пожълтява и губи от аромата си.След изсушаването се прибира в добре затворени буркани или кутии и се пази на сухо място.
Запазване на магданоза чрез осоляване- Магданозът запазва по добре своя цвят и аромат ,ако се осоли.Той се почиства от примесите , измива се в няколко води,отцежда се и се разстила да просъхне.Нарязва се на ситно ,поставя се в голям съд и се осолява,като на 1 кг нарязан магданоз се поставя 250 г сол.Разбърква се добре и се нарежда плътно в малки високи бурканчета ,като се притиска с дървена лъжица ,докато се появи сок и между магданоза не се допусне да остане въздух.Отгоре се покрива с кръгче платно и се притиска с тънка дъсчица ,която трябва да потъне 2 см в отделилия се сок.Съхранява се на студено.
ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ
Кюфтета от магданоз
Продукти:магданоз 400 г ,зелен лук 100 г,яйца 4,брашно 50 г,сирене 80 г,черен пипер,сол.
Приготвяне:Магданозът и зеления лук се почистват ,измиват се и се нарязват на ситно.Слагат се в сгорещена мазнина,леко се задушават и се охлаждат.Прибавят се яйцата ,брашното ,натрошеното сирене ,черния пипер и солта и се разбъркват.С помощта на лъжица се пускат топки в сгорещена мазнина,правят се кюфтета и се изпържват до зачервяване.Поднасят се с кисело мляко или доматен сос.
ЗАПАЗВАНЕ НА МАГДАНОЗА
Изсушаване на магданоза- Предназначения за изсушаване магданоз се измива на китки в няколко води.Отцежда се ,разстила се върху чиста маса да се подсуши,след което се отделят само листенцата.Поставят се в тави или върху хартия на пласт ,не по дебел от 1 см за бързо изсушаване,на сянка на запазено от прах място. Обикновено магданоза се суши в стая при отворен прозорец.На слънце той пожълтява и губи от аромата си.След изсушаването се прибира в добре затворени буркани или кутии и се пази на сухо място.
Запазване на магданоза чрез осоляване- Магданозът запазва по добре своя цвят и аромат ,ако се осоли.Той се почиства от примесите , измива се в няколко води,отцежда се и се разстила да просъхне.Нарязва се на ситно ,поставя се в голям съд и се осолява,като на 1 кг нарязан магданоз се поставя 250 г сол.Разбърква се добре и се нарежда плътно в малки високи бурканчета ,като се притиска с дървена лъжица ,докато се появи сок и между магданоза не се допусне да остане въздух.Отгоре се покрива с кръгче платно и се притиска с тънка дъсчица ,която трябва да потъне 2 см в отделилия се сок.Съхранява се на студено.
ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ
Кюфтета от магданоз
Продукти:магданоз 400 г ,зелен лук 100 г,яйца 4,брашно 50 г,сирене 80 г,черен пипер,сол.
Приготвяне:Магданозът и зеления лук се почистват ,измиват се и се нарязват на ситно.Слагат се в сгорещена мазнина,леко се задушават и се охлаждат.Прибавят се яйцата ,брашното ,натрошеното сирене ,черния пипер и солта и се разбъркват.С помощта на лъжица се пускат топки в сгорещена мазнина,правят се кюфтета и се изпържват до зачервяване.Поднасят се с кисело мляко или доматен сос.
Коментари
Публикуване на коментар