Пропускане към основното съдържание

ПРАЗЪТ -ЕДНА ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ХРАНИ НА БЪЛГАРИНА

Празът наред с киселото зеле и фасула е една от националните храни на българина.В сравнение с другите видове лук той съдържа по малко захари,повече азотни вещества и значително повече витамини(В2) и минерални вещества.Това богатство на витамини прави праза незаменим в диетичното хранене.В праза са установени 18 аминокиселини,между които една от най ценните за човешкия организъм - цистин. Празът има най висока хранителна стойност от всички видове лук и затова не трябва да липсва от трапезата ни.Заедно с киселото зеле празът е един от най важните източници на витамини през зимата.

Запазването на праза в прясно състояние е твърде лесно.Подбират се стръкове със здраво стъбло и листа.Външните листа се отстраняват ,а останалите се съкращават на 20 см от от мястото на разклоняването им.С остър нож се подрязват и половината от коренчетата.Стръковете се засаждат на дълбочина 10-15 см в не много влажен пясък или в песъчлива пръст край една то стените на избата.

              ЯСТИЯ ОТ ПРАЗ

Салата от праз 

Продукти: праз 600 г,олио 50 г,яйца 1,оцет 30 г,магданоз,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на парчета с дължина 3-4 см и се сварява в малко вода ,подсолена на вкус.Отцежда се и се нарежда в чиния.Полива се с олио и оцет ,поръсва се с черен пипер,настъргано яйце и ситно нарязан магданоз.

Чорба от зелев сок с праз и ориз 

Продукти : праз 400 г,олио 80 г,ориз 60 г,сок от кисело зеле 400 г,червен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно и се задушава в олио.Прибавя се червения пипер и се залива с разреден с вода сок от кисело зеле.Щом заври се прибавя оризът ,който по желание да се замени с 200 г картофи.Чорбата се поднася топла.

Мусака от праз и картофи 

Продукти: праз 600 г,картофи 600 г,олио 80 г,прясно мляко  200 г,яйца 2,брашно 20 г,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно ,посолява се и се задушава в олио до омекване.Картофите се сваряват ,обелват се и се нарязват на тънки филийки.В намазана с мазнина тавичка се нареждат последователно на пластове ред картофи със сол и черен пипер,ред  задушен праз.Долния и горния пласт са картофи.Наредената мусака се залива с разбитите яйца ,прясното мляко и брашното.Пече се в силна фурна до зачервяване.Поднася се с лютеница и туршия. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!