Празът наред с киселото зеле и фасула е една от националните храни на българина.В сравнение с другите видове лук той съдържа по малко захари,повече азотни вещества и значително повече витамини(В2) и минерални вещества.Това богатство на витамини прави праза незаменим в диетичното хранене.В праза са установени 18 аминокиселини,между които една от най ценните за човешкия организъм - цистин. Празът има най висока хранителна стойност от всички видове лук и затова не трябва да липсва от трапезата ни.Заедно с киселото зеле празът е един от най важните източници на витамини през зимата.
Запазването на праза в прясно състояние е твърде лесно.Подбират се стръкове със здраво стъбло и листа.Външните листа се отстраняват ,а останалите се съкращават на 20 см от от мястото на разклоняването им.С остър нож се подрязват и половината от коренчетата.Стръковете се засаждат на дълбочина 10-15 см в не много влажен пясък или в песъчлива пръст край една то стените на избата.
ЯСТИЯ ОТ ПРАЗ
Салата от праз
Продукти: праз 600 г,олио 50 г,яйца 1,оцет 30 г,магданоз,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на парчета с дължина 3-4 см и се сварява в малко вода ,подсолена на вкус.Отцежда се и се нарежда в чиния.Полива се с олио и оцет ,поръсва се с черен пипер,настъргано яйце и ситно нарязан магданоз.
Чорба от зелев сок с праз и ориз
Продукти : праз 400 г,олио 80 г,ориз 60 г,сок от кисело зеле 400 г,червен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно и се задушава в олио.Прибавя се червения пипер и се залива с разреден с вода сок от кисело зеле.Щом заври се прибавя оризът ,който по желание да се замени с 200 г картофи.Чорбата се поднася топла.
Мусака от праз и картофи
Продукти: праз 600 г,картофи 600 г,олио 80 г,прясно мляко 200 г,яйца 2,брашно 20 г,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно ,посолява се и се задушава в олио до омекване.Картофите се сваряват ,обелват се и се нарязват на тънки филийки.В намазана с мазнина тавичка се нареждат последователно на пластове ред картофи със сол и черен пипер,ред задушен праз.Долния и горния пласт са картофи.Наредената мусака се залива с разбитите яйца ,прясното мляко и брашното.Пече се в силна фурна до зачервяване.Поднася се с лютеница и туршия.
Запазването на праза в прясно състояние е твърде лесно.Подбират се стръкове със здраво стъбло и листа.Външните листа се отстраняват ,а останалите се съкращават на 20 см от от мястото на разклоняването им.С остър нож се подрязват и половината от коренчетата.Стръковете се засаждат на дълбочина 10-15 см в не много влажен пясък или в песъчлива пръст край една то стените на избата.
ЯСТИЯ ОТ ПРАЗ
Салата от праз
Продукти: праз 600 г,олио 50 г,яйца 1,оцет 30 г,магданоз,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на парчета с дължина 3-4 см и се сварява в малко вода ,подсолена на вкус.Отцежда се и се нарежда в чиния.Полива се с олио и оцет ,поръсва се с черен пипер,настъргано яйце и ситно нарязан магданоз.
Чорба от зелев сок с праз и ориз
Продукти : праз 400 г,олио 80 г,ориз 60 г,сок от кисело зеле 400 г,червен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно и се задушава в олио.Прибавя се червения пипер и се залива с разреден с вода сок от кисело зеле.Щом заври се прибавя оризът ,който по желание да се замени с 200 г картофи.Чорбата се поднася топла.
Мусака от праз и картофи
Продукти: праз 600 г,картофи 600 г,олио 80 г,прясно мляко 200 г,яйца 2,брашно 20 г,черен пипер и сол.
Приготвяне:Празът се нарязва на ситно ,посолява се и се задушава в олио до омекване.Картофите се сваряват ,обелват се и се нарязват на тънки филийки.В намазана с мазнина тавичка се нареждат последователно на пластове ред картофи със сол и черен пипер,ред задушен праз.Долния и горния пласт са картофи.Наредената мусака се залива с разбитите яйца ,прясното мляко и брашното.Пече се в силна фурна до зачервяване.Поднася се с лютеница и туршия.
Коментари
Публикуване на коментар