ПРОДУКТИ
Патладжани 10 кг,моркови 1 кг,зеле 4 кг,магданоз 4-5 връзки,чесън 8-10 глави,оцет 2 л ,сол 300 г.
ПРИГОТВЯНЕ
Избират се средно големи патладжани .Измиват се ,почистват от дръжките ,разрязват се по дължина и с лъжичка се изважда семенната им част.Пускат се във вряща вода предварително подсолена на вкус и се варят до омекване,след което се отцеждат.Зелето се почиства от горните листа и се нарязва на ситно .Морковите се остъргват ,измиват се и се настъргват на ситно ренде.Магданозът се почиства ,измива се и се накъсва на листенца.Чесънът се разделя на скилидки и се обелва.Отделя се по 1/2 от магданоза и чесъна ,а останалата част се нарязва на ситно и се омесва със зелето и морковите.Сместа се посолява на вкус и се разбърква добре,след което с нея се напълват патладжаните.Нареждат се плътно в стъклени буркани ,като между редовете се поръсват отделените за тази цел магданоз и чесън.Заливат се със саламура,приготвена от останалата сол(около 150 г),оцета и 2 л преварена вода ,притискат се с клонки от вишня и речен камък и се съхраняват на хладно място.
Патладжани 10 кг,моркови 1 кг,зеле 4 кг,магданоз 4-5 връзки,чесън 8-10 глави,оцет 2 л ,сол 300 г.
ПРИГОТВЯНЕ
Избират се средно големи патладжани .Измиват се ,почистват от дръжките ,разрязват се по дължина и с лъжичка се изважда семенната им част.Пускат се във вряща вода предварително подсолена на вкус и се варят до омекване,след което се отцеждат.Зелето се почиства от горните листа и се нарязва на ситно .Морковите се остъргват ,измиват се и се настъргват на ситно ренде.Магданозът се почиства ,измива се и се накъсва на листенца.Чесънът се разделя на скилидки и се обелва.Отделя се по 1/2 от магданоза и чесъна ,а останалата част се нарязва на ситно и се омесва със зелето и морковите.Сместа се посолява на вкус и се разбърква добре,след което с нея се напълват патладжаните.Нареждат се плътно в стъклени буркани ,като между редовете се поръсват отделените за тази цел магданоз и чесън.Заливат се със саламура,приготвена от останалата сол(около 150 г),оцета и 2 л преварена вода ,притискат се с клонки от вишня и речен камък и се съхраняват на хладно място.
Коментари
Публикуване на коментар