Пропускане към основното съдържание

РУЛО ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ,ГЪБИ И ОРИЗ

                 Продукти
1 кг прясно зеле,50 г олио и мас,200 г гъби,1 чаена чаша ориз,2 глави кромид лук,2 яйца,1 супена лъжица стрити сухари,2 супени лъжици краве масло за соса,черен пипер,магданоз,сол.

                Приготвяне
Зелето се попарва във вряла вода ,след което на всеки лист се изрязва дебелата жилка и листата се поставят на кърпа така ,че всеки следващ да покрива част от съседния лист.Оризът се сварява в подсолена вода,след което се отцежда и се измива със студена вода.Лукът и гъбите се задушават в  олио до готовност и се прибавят заедно с едно твърдо сварено и нарязано на кубчета  яйце към ориза.Така получената плънка се разбърква добре,соли се и се поръсва черен пипер на вкус.Цялата плънка се изсипва върху подготвените зелеви листа и се завиват на руло.Рулото отгоре се маже с олио или мас,с другото разбита яйце,посипва се със сухарите и се пече на умерена фурна.При сервиране се реже на порции ,всяка от които се полива с разтопено краве масло и се посипва със ситно нарязан магданоз.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни