Продукти
Брашно 260 г,вода 100 г,олио 100 г,праз 240 г,сирене 140 г ,яйца 2, сол.
Приготвяне
От добре измесено банично тесто се разточват 4-5 кори ,от които едната е по голяма и по дебела.Оставят се де позавехнат малко ,без да изсъхнат.Празът за плънката се нарязва на дребно и се задушава в олио до омекване.След като изстине се прибавят разбитите яйца,натрошеното сирене и се разбърква добре.В намазана тавичка се слага първо голямата кора ,краищата на която излизат 10 см от тавичката.Поръсва се с горещо олио и се поставя втората кора ,която равномерно се набира ,за да се помести в тавичката.След като се поръси с олио в средата се изсипва плънката от праз ,така че околовръст 10 см от тавичката да остане без плънка.След това се нареждат следващите 2 или 3 кори ,като всяка от тях се поръсва с горещо олио.Краищата на първата кора се прибират и се завиват на гладък венец.Отгоре баницата се поръсва обилно с олио и се пече във фурна до зачервяване.Опечената баница се напръсква с вода и се завива с кърпа ,за да се задуши и омекне.Поднася се топла.
По същия начин се приготвя и баница с лук.
Брашно 260 г,вода 100 г,олио 100 г,праз 240 г,сирене 140 г ,яйца 2, сол.
Приготвяне
От добре измесено банично тесто се разточват 4-5 кори ,от които едната е по голяма и по дебела.Оставят се де позавехнат малко ,без да изсъхнат.Празът за плънката се нарязва на дребно и се задушава в олио до омекване.След като изстине се прибавят разбитите яйца,натрошеното сирене и се разбърква добре.В намазана тавичка се слага първо голямата кора ,краищата на която излизат 10 см от тавичката.Поръсва се с горещо олио и се поставя втората кора ,която равномерно се набира ,за да се помести в тавичката.След като се поръси с олио в средата се изсипва плънката от праз ,така че околовръст 10 см от тавичката да остане без плънка.След това се нареждат следващите 2 или 3 кори ,като всяка от тях се поръсва с горещо олио.Краищата на първата кора се прибират и се завиват на гладък венец.Отгоре баницата се поръсва обилно с олио и се пече във фурна до зачервяване.Опечената баница се напръсква с вода и се завива с кърпа ,за да се задуши и омекне.Поднася се топла.
По същия начин се приготвя и баница с лук.
Коментари
Публикуване на коментар