Пропускане към основното съдържание

БАНИЦА С ПРАЗ

                    Продукти
Брашно 260 г,вода 100 г,олио 100 г,праз 240 г,сирене 140 г ,яйца 2, сол.

                     Приготвяне
От добре измесено банично тесто се разточват 4-5 кори ,от които едната е по голяма и по дебела.Оставят се де позавехнат малко ,без да изсъхнат.Празът за плънката се нарязва на дребно и се задушава в олио до омекване.След като изстине се прибавят разбитите  яйца,натрошеното сирене и се разбърква добре.В намазана тавичка се слага първо голямата кора ,краищата на която излизат 10 см от тавичката.Поръсва се с горещо олио и се поставя втората кора ,която равномерно се набира ,за да се помести в тавичката.След като се поръси с  олио в средата се изсипва плънката от праз ,така че околовръст 10 см от тавичката да остане без плънка.След това се нареждат следващите 2 или 3 кори ,като всяка от тях се поръсва с горещо олио.Краищата на първата кора се прибират и се завиват на гладък венец.Отгоре баницата се поръсва обилно с олио и се пече във фурна до зачервяване.Опечената баница се напръсква с вода и се завива с кърпа ,за да се задуши и омекне.Поднася се топла.
По същия начин се приготвя и баница с лук.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!