Сокът от всички видове зеле е особено ценен със съдържанието си на витамини и минерални соли.Използва се при диетично хранене,при лекуване на язва,болести на жлъчката ,бъбреци и др.Сокът от зелето освен, че има очистващо действие, спомага и за намаляването на теглото.Още в древния Рим сокът от червено зеле се е смятал за добро средство при заболявания на белите дробове.При възпаления на дихателните пътища може да се пие отвара от зеле и мед.
Рецепта за сок от зеле
Приготвяне: Зелките се почистват от горните няколко листа и се изрязва замърсената част от кочана.Настъргват се на ренде и се пресоват.За получаване на по голямо количество сок настърганите зелеви листа се попарват с гореща вода.Незабавно се изваждат от водата ,изцеждат се и веднага се пресоват.Зелевия сок от от свежи , не попарени листа е по свеж и по приятен за пиене.Сокът се стерилизира.За да се запазят лечебните му свойства ,към него не се прибавят захар,сол или други подправки.Не се препоръчва да се използва сокоотделител за получаване на зелев сок за лечебни цели.Не е полезно да се подлага на допълнителна обработка - бистрене и филтриране освен прецеждане.
Рецепта за сок от зеле
Приготвяне: Зелките се почистват от горните няколко листа и се изрязва замърсената част от кочана.Настъргват се на ренде и се пресоват.За получаване на по голямо количество сок настърганите зелеви листа се попарват с гореща вода.Незабавно се изваждат от водата ,изцеждат се и веднага се пресоват.Зелевия сок от от свежи , не попарени листа е по свеж и по приятен за пиене.Сокът се стерилизира.За да се запазят лечебните му свойства ,към него не се прибавят захар,сол или други подправки.Не се препоръчва да се използва сокоотделител за получаване на зелев сок за лечебни цели.Не е полезно да се подлага на допълнителна обработка - бистрене и филтриране освен прецеждане.
Коментари
Публикуване на коментар