Пропускане към основното съдържание

МАГДАНОЗ -2

                  ЗАПАЗВАНЕ НА МАГДАНОЗА
магданоз

В прясно състояние се запазват корените на магданоза. Прибирането на корените става преди настъпването на студовете. Изкопаните корени се изтърсват от пръста ,а листата се отрязват на 1 см над корена. Запазват се в мазето ,наредени на пода във форма на пирамида и засипани с влажен пясък или пръст. Пирамидата се изгражда ,като върху пода се прави площадка от пясък с дебелина 5 см. Корените се нареждат ,без да се опират един до друг,като крайните редове се поставят с челата навън. Всеки ред започва 2 см по навътре и се засипва с пясък. Пирамидата се изгражда в не повече от 6-7 реда.

                ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ

Супа от магданоз

Продукти:магданоз 50 г,лук 60 г,олио 60 г,брашно 30 г,червени домати 200 г,фиде 40 г,яйца 3,кисело мляко 100 г,черен пипер и сол.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио до омекване. Прибавя се брашното и се запържва малко. Слага се магданозът, нарязан на едро ,и се бърка,докато леко се попари. Посолява се и се залива с вода. Прибавят се червените домати,обелени и ситно нарязани. Когато супата заври ,прибавя се фидето. Вари се 15 минути и се снема от огъня. Подправя се с черен пипер,яйце и кисело мляко. Всяка порция се поднася с половин сварено яйце.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни