ЗАПАЗВАНЕ НА МАГДАНОЗА
В прясно състояние се запазват корените на магданоза. Прибирането на корените става преди настъпването на студовете. Изкопаните корени се изтърсват от пръста ,а листата се отрязват на 1 см над корена. Запазват се в мазето ,наредени на пода във форма на пирамида и засипани с влажен пясък или пръст. Пирамидата се изгражда ,като върху пода се прави площадка от пясък с дебелина 5 см. Корените се нареждат ,без да се опират един до друг,като крайните редове се поставят с челата навън. Всеки ред започва 2 см по навътре и се засипва с пясък. Пирамидата се изгражда в не повече от 6-7 реда.
ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ
Супа от магданоз
Продукти:магданоз 50 г,лук 60 г,олио 60 г,брашно 30 г,червени домати 200 г,фиде 40 г,яйца 3,кисело мляко 100 г,черен пипер и сол.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио до омекване. Прибавя се брашното и се запържва малко. Слага се магданозът, нарязан на едро ,и се бърка,докато леко се попари. Посолява се и се залива с вода. Прибавят се червените домати,обелени и ситно нарязани. Когато супата заври ,прибавя се фидето. Вари се 15 минути и се снема от огъня. Подправя се с черен пипер,яйце и кисело мляко. Всяка порция се поднася с половин сварено яйце.
В прясно състояние се запазват корените на магданоза. Прибирането на корените става преди настъпването на студовете. Изкопаните корени се изтърсват от пръста ,а листата се отрязват на 1 см над корена. Запазват се в мазето ,наредени на пода във форма на пирамида и засипани с влажен пясък или пръст. Пирамидата се изгражда ,като върху пода се прави площадка от пясък с дебелина 5 см. Корените се нареждат ,без да се опират един до друг,като крайните редове се поставят с челата навън. Всеки ред започва 2 см по навътре и се засипва с пясък. Пирамидата се изгражда в не повече от 6-7 реда.
ЯСТИЯ ОТ МАГДАНОЗ
Супа от магданоз
Продукти:магданоз 50 г,лук 60 г,олио 60 г,брашно 30 г,червени домати 200 г,фиде 40 г,яйца 3,кисело мляко 100 г,черен пипер и сол.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио до омекване. Прибавя се брашното и се запържва малко. Слага се магданозът, нарязан на едро ,и се бърка,докато леко се попари. Посолява се и се залива с вода. Прибавят се червените домати,обелени и ситно нарязани. Когато супата заври ,прибавя се фидето. Вари се 15 минути и се снема от огъня. Подправя се с черен пипер,яйце и кисело мляко. Всяка порция се поднася с половин сварено яйце.
Коментари
Публикуване на коментар