РЯЗАНО ЗЕЛЕ С ПЛОДОВЕ
Зелето се нарязва на тънки ивици и се посолява (на 10 кг зеле 200 г сол).На всеки пласт зеле от 3-4 см се поставя ред от парченца ябълки ,круши,сливи и праскови.Последния ред зеле трябва да бъде по дебел.Съдът се поставя на хладно.След няколко дни ,когато се отдели сок от зелето ,той се отлива и на 1,500 л саламура се поставя 200 г захар.Саламурата се сварява и когато се охлади ,се излива върху зелето.Така приготвеното зеле е много вкусно ,но бързо се увеличава киселинността му.Приготвя се в малки количества за непродължителна консумация.
РЯЗАНО ЗЕЛЕ С МОРКОВИ И ПИПЕРКИ
Нарязва се на тънки ивици 10 кг зеле и се размесва с 3 кг ситно нарязани моркови,2 кг нарязани на тесни ивички зелени и червени пиперки,една глава целина с листата и една връзка магданоз,също нарязани на ситно.Сместа се посолява на вкус (200 г сол на 10 кг зеленчук).Осолената смес се разбърква и се поставя в чист дървен съд един - два часа,за да се осоли и ароматизира.Нарежда се в буркани или малки качета,като силно се притиска ,за да потъне в саламурата ,която се отделя.При нареждането се поставят и зърна черен пипер и дафинови листа.Отгоре се покрива с чиста кърпа,притиска се с дървено кръгче и тежест,за да се облее сместа с от саламурата.Поставя се на топло да втаса,след което съда се затваря и се прибира на студено.
Зелето се нарязва на тънки ивици и се посолява (на 10 кг зеле 200 г сол).На всеки пласт зеле от 3-4 см се поставя ред от парченца ябълки ,круши,сливи и праскови.Последния ред зеле трябва да бъде по дебел.Съдът се поставя на хладно.След няколко дни ,когато се отдели сок от зелето ,той се отлива и на 1,500 л саламура се поставя 200 г захар.Саламурата се сварява и когато се охлади ,се излива върху зелето.Така приготвеното зеле е много вкусно ,но бързо се увеличава киселинността му.Приготвя се в малки количества за непродължителна консумация.
РЯЗАНО ЗЕЛЕ С МОРКОВИ И ПИПЕРКИ
Нарязва се на тънки ивици 10 кг зеле и се размесва с 3 кг ситно нарязани моркови,2 кг нарязани на тесни ивички зелени и червени пиперки,една глава целина с листата и една връзка магданоз,също нарязани на ситно.Сместа се посолява на вкус (200 г сол на 10 кг зеленчук).Осолената смес се разбърква и се поставя в чист дървен съд един - два часа,за да се осоли и ароматизира.Нарежда се в буркани или малки качета,като силно се притиска ,за да потъне в саламурата ,която се отделя.При нареждането се поставят и зърна черен пипер и дафинови листа.Отгоре се покрива с чиста кърпа,притиска се с дървено кръгче и тежест,за да се облее сместа с от саламурата.Поставя се на топло да втаса,след което съда се затваря и се прибира на студено.
Коментари
Публикуване на коментар