Пропускане към основното съдържание

ЯСТИЯ ОТ ЗЕЛЕНА БАКЛА

Чорба от зелена бакла

Продукти:бакла 350 г,лук 80 г,картофи 100 г,олио 40 г,брашно 20 г,магданоз 20 г,сол.
Приготвяне:Баклата се почиства ,измива се и заедно с нарязания лук се сварява с 4-5 чаши подсолена вода.Когато се полусвари,прибавят се картофите ,нарязани на кубчета и запръжката от брашно и олио.Готовата чорба се поръсва със ситно нарязан магданоз.Подправя се с разбито яйце и кисело мляко.

Бакла с масло 

Продукти:бакла 700 г,масло 60 г,копър 30 г,кисело мляко 200 г,сол.
Приготвяне:Младата прясно набрана бакла се почиства и се сварява в малко вода подсолена на вкус.Отцежда се и се полива със сгорещено масло.Поръсва се със ситно нарязан копър.Ястието се поднася топло с кисело мляко.

Яхния от зелена бакла 

Продукти:зелена бакла 800 г,лук 120 г,олио 90 г, доматено пюре 20 г,120 г кисело мляко,копър 20 г.
Приготвяне:Млада зелена бакла се почиства и се измива.Поставя се в тенджера с по  широко дъно,посолява се ,прибавя се ситно нарязан лук и олио и се задушава на тих огън. Когато омекне прибавя се по кафена чашка гореща вода ,докато се свари напълно.Тогава се прибавя доматеното пюре и брашно ,размити във вода ,и се оставя да поври още 5-6 минути.Преди снемането от огъня яхнията се поръсва със ситно нарязан копър.Поднася се с кисело мляко.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни