Пропускане към основното съдържание

ВАРНЕНСКИ ГЮВЕЧ ЗАРЗАВАТ

                     Продукти
600 г месо,мазнина 80 г,лук 80 г,пиперки 200 г,червени домати 200 г,патладжани 200 г,бамя 120 г,ягорида 50 г,магданоз ,черен и червен пипер,сол.

                    Приготвяне
Месото се нарязва на големи парчета и се изпържва в мазнината със ситно нарязания лук.Прибавя се солта ,червения и счуканият черен пипер.Когато месото започне да се къса, изсипва се в гювеч и над него се слагат зеленчуците ,предварително нарязани на дребно и посолени .Червените домати се обелват,бамята се накисва половин час в оцет и вода ,а патладжаните се измиват от горчивата черна вода,която се отделя при осоляването.Магданоза се размесва със зеленчука.Ягоридата се разкъсва на малки клончета.На гювеча се налива много малко гореща вода и се пече на силна фурна.След опичането той трябва да остане с малко сос,почти на масло,но да бъде сочен.
За този гювеч  подхожда месо от гърдите или около бъбреците.
Тлъстината се нарязва на ситно ,за да се стопи и се поема от зеленчука.
След опичането върху гювеча се поливат две разбити яйца ,след което се запича наново.
Гювечът се поднася в съда ,в който се е пекъл.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни