Салата
Продукти:зелен фасул 500 г,лук 80 г,червени домати 100 г,сварени яйца 1 ,олио 50 г,оцет 30 г,магданоз,захар,черен пипер,сол.
Приготвяне:Избира се млад ,крехък,без лико зелен фасул.Измива се ,очиства се от връхчетата и се нарязва по дължина.Сварява се в малко вода,подсолена на вкус и се отцежда.Прибавя се ситно нарязан лук,захар,черен пипер,ситно нарязан магданоз,полива се с олио и оцет,посолява се и се разбърква.Изсипва се в чиния и се украсява наоколо с филийки червени домати ,резенчета сварени яйца и тънко нарязани колелца от лук.По желание салатата може да се подправи със счукан чесън смесен с оцет.През зимата салатата се приготвя от консерва стерилизиран зелен фасул.
Чорба
Продукти:зелен фасул 250 г,червени домати 100 г,моркови 40 г,целина 40 г,магданозени корени 20г,ориз 20 г,олио 40 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,оцет ,копър,червен пипер,сол.
Приготвяне:Зеления фасул се изчиства ,измива се и се нарязва.Прибавя се към задушения с олио лук,морковите,целината и магданозените корени.Слага се солта и червения пипер и се залива с гореща вода.Когато зеления фасул и другите зеленчуци напълно омекнат,поставят се червените домати,нарязани на дребно и брашното размито в студена вода.Вари се няколко минути поръсва се със ситно нарязан копър и се сваля от огъня.Чорбата се поднася студена подправена с кисело мляко.
Месо със зелен фасул
Продукти:месо 600 г,мазнина 80 г,лук 80 г,зелен фасул 600 г,червени домати 160 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,червен пипер ,магданоз,сол.
Продукти:Месото се нарязва на порции и се запържва леко ,прибавя се ситно нарязаният лук,доматите,обелени и нарязани на ситно,посолява се със сол и червен пипер,залива се с гореща вода и се оставя на тих огън да ври.Когато месото почти уври прибавя се почистеният зелен фасул.Варенето продължава до пълно сваряване на месото и фасула.
Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.Поднася се с кисело мляко ,което по желание може да се подправи със счукан чесън.
Продукти:зелен фасул 500 г,лук 80 г,червени домати 100 г,сварени яйца 1 ,олио 50 г,оцет 30 г,магданоз,захар,черен пипер,сол.
Приготвяне:Избира се млад ,крехък,без лико зелен фасул.Измива се ,очиства се от връхчетата и се нарязва по дължина.Сварява се в малко вода,подсолена на вкус и се отцежда.Прибавя се ситно нарязан лук,захар,черен пипер,ситно нарязан магданоз,полива се с олио и оцет,посолява се и се разбърква.Изсипва се в чиния и се украсява наоколо с филийки червени домати ,резенчета сварени яйца и тънко нарязани колелца от лук.По желание салатата може да се подправи със счукан чесън смесен с оцет.През зимата салатата се приготвя от консерва стерилизиран зелен фасул.
Чорба
Продукти:зелен фасул 250 г,червени домати 100 г,моркови 40 г,целина 40 г,магданозени корени 20г,ориз 20 г,олио 40 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,оцет ,копър,червен пипер,сол.
Приготвяне:Зеления фасул се изчиства ,измива се и се нарязва.Прибавя се към задушения с олио лук,морковите,целината и магданозените корени.Слага се солта и червения пипер и се залива с гореща вода.Когато зеления фасул и другите зеленчуци напълно омекнат,поставят се червените домати,нарязани на дребно и брашното размито в студена вода.Вари се няколко минути поръсва се със ситно нарязан копър и се сваля от огъня.Чорбата се поднася студена подправена с кисело мляко.
Месо със зелен фасул
Продукти:месо 600 г,мазнина 80 г,лук 80 г,зелен фасул 600 г,червени домати 160 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,червен пипер ,магданоз,сол.
Продукти:Месото се нарязва на порции и се запържва леко ,прибавя се ситно нарязаният лук,доматите,обелени и нарязани на ситно,посолява се със сол и червен пипер,залива се с гореща вода и се оставя на тих огън да ври.Когато месото почти уври прибавя се почистеният зелен фасул.Варенето продължава до пълно сваряване на месото и фасула.
Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.Поднася се с кисело мляко ,което по желание може да се подправи със счукан чесън.
Коментари
Публикуване на коментар