Пропускане към основното съдържание

ЯСТИЯ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ

Салата

Продукти:зелен фасул 500 г,лук 80 г,червени домати 100 г,сварени яйца 1 ,олио 50 г,оцет 30 г,магданоз,захар,черен пипер,сол.
Приготвяне:Избира се млад ,крехък,без лико зелен фасул.Измива се ,очиства се от връхчетата и се нарязва по дължина.Сварява се в малко вода,подсолена на вкус и се отцежда.Прибавя се ситно нарязан лук,захар,черен пипер,ситно нарязан магданоз,полива се с олио и оцет,посолява се и се разбърква.Изсипва се в чиния и се украсява наоколо с филийки червени домати ,резенчета сварени яйца и тънко нарязани колелца от лук.По желание салатата може да се подправи със счукан чесън смесен с оцет.През зимата салатата се приготвя от консерва стерилизиран зелен фасул.

Чорба 

Продукти:зелен фасул 250 г,червени домати 100 г,моркови 40 г,целина 40 г,магданозени корени 20г,ориз 20 г,олио 40 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,оцет ,копър,червен пипер,сол.
Приготвяне:Зеления фасул се изчиства ,измива се и се нарязва.Прибавя се към задушения с олио лук,морковите,целината и магданозените корени.Слага се солта и червения пипер и се залива с гореща вода.Когато зеления фасул и другите зеленчуци напълно омекнат,поставят се червените домати,нарязани на дребно и брашното размито в студена вода.Вари се няколко минути поръсва се със ситно нарязан копър и се сваля от огъня.Чорбата се поднася студена подправена с кисело мляко.

Месо със зелен фасул 

Продукти:месо 600 г,мазнина 80 г,лук 80 г,зелен фасул 600 г,червени домати 160 г,брашно 20 г,кисело мляко 160 г,червен пипер ,магданоз,сол.
Продукти:Месото се нарязва на порции и се запържва леко ,прибавя се ситно нарязаният лук,доматите,обелени и нарязани на ситно,посолява се със сол и червен пипер,залива се с гореща вода и се оставя на тих огън да ври.Когато месото почти уври прибавя се почистеният зелен фасул.Варенето продължава до пълно сваряване на месото и фасула.
Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.Поднася се с кисело мляко ,което по желание може да се подправи със счукан чесън.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла ,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя...

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни