Пропускане към основното съдържание

ОВНЕШКО ГЮВЕЧ ЗАРЗАВАТ

                     Продукти
Месо 600 г,мазнина 80 г,картофи 300 г,червени домати 200 г,лук 100 г,зелени пиперки 160 г,зелен фасул 60 г,патладжани 80 г,грах 120 г,бамя 80 г,моркови 40 г,магданоз и листа от целина,джоджен,копър,червен и черен пипер,сол.

                     Приготвяне
Месото се нарязва на порции и се поставя в гювеч.Посолява се ,поръсва се с червен пипер и счукан черен пипер,прибавя се мазнината и ситно нарязаният лук,залива се с гореща вода едва да се покрие месото и се поставя във фурната да се пече.Когато месото стане почти готово,към него се прибавят зеленчуците,които през това време се почистват ,нарязват се и се посоляват.Бамята се накисва половин час във вода с оцет,а патладжаните се посоляват и се измиват от горчивата вода,която се отделя от тях.Магданозът и целината се нарязват на ситно и се разместват със зеленчука,а не се поръсват отгоре,защото изгарят.Много хубав пикантен вкус добива гювечът,ако между зеленчуците се постави малка чепка ягорида(зелено грозде),което се разкъсва на малки клончета.
Зеленчуците и месото се разбъркват добре и гювечът се поставя във фурна да се пече.Изпича се до зачервяване на зарзавата.
Гювечът трябва да остане на много малко сос ,на масло,но да бъде сочен.
Около 5 минути преди де се извади гювечът,по желание може да се залее с две разбити яйца ,след което наново се запича във фурната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни