Продукти:
Смляно месо 300г,картофи 800г,лук 80г,ориз30г,олио 80г,
червени домати 200г,прясно мляко 150г,яйца 2бр,брашно 20г,
магданоз,червен и черен пипер,сол.
В две трети от мазнината се запържва до омекване ситно
нарязания лук.Прибавя се смляното месо,запържва се леко ,
поставя се солта ,половината от доматите,обелени и нарязани
на ситно,оризът,червения и черен пипер и магданозът.
С тази смес се пълнят картофите.
Избират се по едри и гладки картофи,по три броя за порция.
Обелват се и се издълбават,като отдолу се отрязват малко
за да стоят изправени.Напълнените картофи се нареждат в
тавичка.По желание отгоре се гарнират с паста приготвена
по следния начин-изпържва се брашното ,прибавя се прясното
мляко докато се получи гъсто тесто.След свалянето от огъня
към тестото се прибавя яйце, подправя се със сол и церен пипер.
Получава се средно гъста паста ,която се прекарва през шприц,
и върху всеки картоф се прави красиво калпаче.
Картофите се заливат със запръжка ,направена от останалата
една трета мазнина и червени домати,обелени и нарязани на
ситно или настъргани с ренде.Запръжката се разрежда с малко
гореща вода или бульон.
Ястието се пече в силна фурна .
След опичането се залива с прясно мляко ,в което се разбива
едно яйце и се запича наново.
Ястието се поднася със салта от червено цвекло,зеле,червени
домати и др.
Издълбаната част на картофите се използува за приготвяне на
супа или пюре ,което се сервира заедно с картофите.
Смляно месо 300г,картофи 800г,лук 80г,ориз30г,олио 80г,
червени домати 200г,прясно мляко 150г,яйца 2бр,брашно 20г,
магданоз,червен и черен пипер,сол.
В две трети от мазнината се запържва до омекване ситно
нарязания лук.Прибавя се смляното месо,запържва се леко ,
поставя се солта ,половината от доматите,обелени и нарязани
на ситно,оризът,червения и черен пипер и магданозът.
С тази смес се пълнят картофите.
Избират се по едри и гладки картофи,по три броя за порция.
Обелват се и се издълбават,като отдолу се отрязват малко
за да стоят изправени.Напълнените картофи се нареждат в
тавичка.По желание отгоре се гарнират с паста приготвена
по следния начин-изпържва се брашното ,прибавя се прясното
мляко докато се получи гъсто тесто.След свалянето от огъня
към тестото се прибавя яйце, подправя се със сол и церен пипер.
Получава се средно гъста паста ,която се прекарва през шприц,
и върху всеки картоф се прави красиво калпаче.
Картофите се заливат със запръжка ,направена от останалата
една трета мазнина и червени домати,обелени и нарязани на
ситно или настъргани с ренде.Запръжката се разрежда с малко
гореща вода или бульон.
Ястието се пече в силна фурна .
След опичането се залива с прясно мляко ,в което се разбива
едно яйце и се запича наново.
Ястието се поднася със салта от червено цвекло,зеле,червени
домати и др.
Издълбаната част на картофите се използува за приготвяне на
супа или пюре ,което се сервира заедно с картофите.
Коментари
Публикуване на коментар