Пропускане към основното съдържание

Картофи пълнени с месо

Продукти:

Смляно месо 300г,картофи 800г,лук 80г,ориз30г,олио 80г,
червени домати 200г,прясно мляко 150г,яйца 2бр,брашно 20г,
магданоз,червен и черен пипер,сол.

В две трети от мазнината се запържва до омекване ситно
нарязания лук.Прибавя се смляното месо,запържва се леко ,
поставя се солта ,половината от доматите,обелени и нарязани
на ситно,оризът,червения и черен пипер и магданозът.
С тази смес се пълнят картофите.
Избират се по едри и гладки картофи,по три броя за порция.
Обелват се и се издълбават,като отдолу се отрязват малко
за да стоят изправени.Напълнените картофи се нареждат в
тавичка.По желание отгоре се гарнират с паста приготвена
по следния начин-изпържва се брашното ,прибавя се прясното
мляко докато се получи гъсто тесто.След свалянето от огъня
към тестото се прибавя яйце, подправя се със сол и церен пипер.
Получава се средно гъста паста ,която се прекарва през шприц,
и върху всеки картоф се прави красиво калпаче. 
Картофите се заливат със запръжка ,направена от останалата
една трета мазнина и червени домати,обелени и нарязани на
ситно или настъргани с ренде.Запръжката се разрежда с малко
гореща вода или бульон.
Ястието се пече в силна фурна .
След опичането се залива с прясно мляко ,в което се разбива
едно яйце и се запича наново.
Ястието се поднася със салта от червено цвекло,зеле,червени
домати и др.
Издълбаната част на картофите се използува за приготвяне на
супа или пюре ,което се сервира заедно с картофите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни