Пропускане към основното съдържание

Пълнени тиквички

            Хрупкави тиквички с вкусен пълнеж от галета.

Продукти:
две големи тиквички                    1 ч.л.        мащерка
2 суп.л. олио                                   2 суп.л.   доматен сос
2 средна глава лук ,нарязана         50 g         галета
на дребно                                        
2 дребно нарязани стъбла              1 голямо яйце,леко разбита      
целина
3 суп.л. нарязан пресен                 125 ml       пилешки бульон                                                        
магданоз                                                            сол и пипер


                   Приготвяне

Затоплете фурната на 190 градуса .
Разрежете напречно всяка тиквичка на две части.
С подходящ уред изкормете центъра на всяка половина.
Бланширайте тиквичките в кипяща  ,подсолена вода за 2 мин.
Изплакнете ги на студена течаща вода .Отцедете ги добре.
В тиган загрейте олиото на умерен огън.
Задушете лука ,целината и магданоза 5 минути.Вдигнете тигана
от огъня.
Добавете мащерката  и доматеното пюре и разбъркайте.
Добавете галета и разбъркайте.
Добавете едно яйце 50ml пилешки бульон.
Подправете със сол и пипер .
Прехвърлете сместа в шприц.
Напълнете центъра на всяка тиквичка със зеленчуковата смес.
Наредете тиквичките в огнеупорно глинено гърне.
Залейте ги с останалата част от пилешкия бульон.Покрийте ги с
алуминиево фолио.
Оставете ги да се пекат 10-12 минути ,докато тиквичките са готови,
но не са разкашкани.
Оставете ги да поизстинат .
Нарежете ги и сервирайте.

рецепта  от майстор-готвача Джон Бътлър

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни