Пропускане към основното съдържание

Стерилизиране на консерви -Сок от домати

Всички весени зеленчуци имат превишено количество пестициди.
Затова през лятото ,като станат зеленчуците от полето си направете
консерви за зимата.Домашни консерви си правят вече и богатите
западно - европейци по същата причина .Ще публикувам поредица от
статии с начини на направа ,зеленчукови консерви.

   Сок от домати

Добре узрели домати се смилат в специална машинка за изстискване на сок,
на пазара има всякакви видове-ръчни ,механични.
Получения сок се налива в буркани или шишета и се стерилизира 15 минути.
Употребява се при приготвяне на ястия и за пиене.


    Доматен сок с подправни зеленчуци

Доматения сок може да се ароматизира и вкусът му да се подобри с прибавяне
на зеленчуци.Обикновено на 10 kg доматен сок се прибавя пюре от 3 kg червени
пиперки,1kg моркови,1/2 червен лук,една глава целина.Пюрето се приготвя ,като
зеленчука се задушава с две чаши вода в добре затворен съд  и се смели през
машинка .Прибавят се и 10 зърна счукан черен пипер ,едно настъргано индийско
орехче и 5g смляна канела.
По желание сокът може да се извари ,докато остане наполовина от първоначалния
му обем.По продължително изваряване не се препоръчва ,защото се унищожават
ценните съставки на доматите.
Сокът се налива в буркани и се стерилизира 20 минути.

      Цели белени домати

Доматите се обелват и се нареждат плътно в буркани .Заливат се с горещ ,посолен
на вкус доматен сок,който достига 1 см под горния ръб на буркана .
Стерилизират се 20 минути.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни