Продукти:
6-7стръка праз.
1 дебела филия сух хляб.
1 чаена чаша смлени орехи.
5-6 супени лъжици брашно.
1 супена лъжица червен пипер.
няколко скилидки чесън,сол,оцет,
олио за пържене.
Празът се почиства и измива .Бялата му част се нарязва
на парчета с дължина 8-10 сантиметра и се вари в
подсолена вода до омекване .Изцежда се ,като водата се
запазва.От брашното,червения пипер и водата ,в която
е врял празът се прави каша,гъста като за палачинки.
Прибавя се сол на вкус.Изцедения праз се разделя на
отделни пера ,които се потапят от двете страни в кашата
и се пържат в сгорещено олио до златисто оцветяване.
Подреждат се в кръг в голяма чиния и се заливат с
ореховия таратор приготвен по следния начин-
(предварително накиснатия в прясно мляко сух хляб
се изстисква .Прибавят се счукания със сол чесън и смлените
орехи.Разбърква се много добре и се разрежда до желаната
гъстота с вода ,оцет и малко от олиото с което е пържен празът.)
Сервира се гарнирано със стръкчета пресен копър и орехови ядки.
Коментари
Публикуване на коментар