Пропускане към основното съдържание

Рибки от праз с таратор от орехи

Продукти:

6-7стръка праз.
1 дебела филия сух хляб.
1 чаена чаша смлени орехи.
5-6 супени лъжици брашно.
1 супена лъжица червен пипер.
няколко скилидки чесън,сол,оцет,
олио за пържене.

Празът се почиства и измива .Бялата му част се нарязва 
на парчета с дължина 8-10 сантиметра и се вари в 
подсолена вода до омекване .Изцежда се ,като водата се 
запазва.От брашното,червения пипер и водата ,в която 
е врял празът се прави каша,гъста като за палачинки.
Прибавя се сол на вкус.Изцедения праз се разделя на 
отделни пера ,които се потапят от двете страни в кашата 
и се пържат в сгорещено олио до златисто оцветяване.
Подреждат се в кръг в голяма чиния и се заливат с 
ореховия таратор приготвен по следния начин-
(предварително накиснатия в прясно мляко сух хляб 
се изстисква .Прибавят се счукания със сол чесън и смлените 
орехи.Разбърква се много добре и се разрежда до желаната 
гъстота с вода ,оцет и малко от олиото с което е пържен празът.)
 
Сервира се гарнирано със стръкчета пресен копър и орехови ядки.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни