Пропускане към основното съдържание

Ястия от картофи

Салата от картофи

Продукти:
Картофи 400г,лук 80г,олио 50г,оцет 30г,магданоз 20г,сол и черен пипер.

Картофите се сваряват необелени на пара или в малко вода.
Обелват се още топли и се нарязват на кубчета или филии .
Лукът се се нарязва на тънки полумесеци,прибавят се солта ,
оцетът и олиото и се разбърква.
Поднася се подправена с черен пипер и украса магданоз.

Супа от картофи със зрял фасул

Продукти:
Картофи 300г,зрял фасул 100г,лук 60г,моркови 60г,магданоз(корени) 20г,
олио 40г,магданоз листа 20г,черен пипер и сол.

Зрелият фасул се сварява .
Лукът,морковите и магданозените корени се нарязват на дребно
 и се задушават в мазнината.Във вряща вода  се поставят сварения фасул ,задушените зеленчуци,картофите нарязани на кубчета,солта,черния пипер  и се вари 5-10 минути.
Супата се поднася поръсена със ситно нарязан магданоз.
По същия начин се приготвя и супа от картофи с леща или зрял грах.

Картофи пълнени със зеленчук

Продукти:
Картофи 1,200кг ,олио 80г,пиперки 150г,лук 120г,червени домати 120г,
моркови 60г,целина 60г,пащърнак 40г,ориз 40г,брашно 10г,магданоз 20г,
доматено пюре 30г,сол 10г.

Избират се едри ,гладки с правилна форма картофи.
Обелват се и се издълбават,като стените им се оставят 
не по дебели от 7 мм.
 Лукът,пиперките,морковите,целината,пащърнакът нарязани 
на дребно се изпържват в част от мазнината докато омекнат.
Към тях се прибавят оризът,част от доматите,нарязани на дребно,
солта,магданозът,малко вода и се вари няколко минути до набъбване на ориза.
С приготвената смес се напълват издълбаните картофи,
като отворите им се потапят леко в брашно.
Напълнените картофи се нареждат в тавичка.
Заливат се с останалото олио,предварително сгорещено 
и останалите домати настъргани на ренде.
Пекат се на фурна.
Ястието се поднася с туршия или зелена салата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни